Britskou studentku málem zabil kapalný dusík, který vypila v koktejlu

V hodině dvanácté zachránili britští lékaři život mladé studentce. Té proděravěl žaludek kapalný dusík, který vypila v koktejlu. Úřady se obávají, že to nemusí být poslední nehoda tohoto druhu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koktejl Bugsy's rose

Koktejl Bugsy's rose | Foto: Petr Jindra

18letá Gaby Scanlonová slavila narozeniny a v jednom z barů v Lancesteru si objednala koktejl ‘Pornstar Martini‘, jehož hlavními složkami jsou šampaňské a právě kapalný dusík.

Podle všeho došlo k tomu, že se větší množství dusíku dostalo do žaludku, zmrzlé výpary se prudce zahřály a velké množství uvolněného vzduchu způsobilo protržení žaludku.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Británii mladou dívku málem připravil o život kapalný dusík přimíchaný v koktejlu. Podrobnosti od londýnského zpravodaje ČRo Jiřího Hoška.

Lékaři dívku zachránili, ale museli jí odstranit celý žaludek. Vypadá to ale, že by Gaby, která je pořád ve vážném stavu, mohla vést plnohodnotný život.

Nejspíš chyboval bar jménem Oscar’s, který po neštěstí stáhl z nabídky všechny nápoje s kapalným dusíkem a spolupracuje s policií. A nebyl sám, přidaly se i další podniky, nejen v Lancasteru. Nakládání s chemikálií se v Británii řídí zvláštním nařízením, zvlášť co se týče přípravy jídla a pití.

Podle všeho ale neměl personál baru potřebné školení anebo si nebyl vědom potenciálních rizik spojených s používáním kapalného dusíku. Někteří experti ale obvinili také výrobce a distributory alkoholu, že prý vymýšlejí různé novoty, jen aby alkohol prodali.

„Máme tu co do činění s hlupáky, kteří šéfují alkoholovému průmyslu a kteří vymýšlejí novinky, jen aby alkohol prodali,“ rozohňuje se šéf zdravotnického úřadu pro oblast Cumbrie John Ashton.

Používání kapalného dusíku v britských barech a pubech není nijak výjimečné. O největší průlom se postaral známý televizní šéfkuchař Heston Blumenthal, který dusík používal k přípravě pokrmů, hlavně třeba zmrzliny.

V britských barech se látkou chladí různé přísady, chladí se samotné sklenice a také vytvářejí efekty. Při neopatrném zacházení může dusík popálit a zničit lidskou tkáň. Podle některých hlasů je možné, že se teď nakládání s kapalným dusíkem ještě zpřísní.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme