Burčák? Při zmínce o tomto moku si Francouzi klepou na čelo
Začátek burčákové sezony už tradičně provázejí kontroly potravinářské inspekce. Zatímco je v Česku tento nápoj velmi oblíbený, jsou země, kde ho neznají. Například ve vinařské velmoci - ve Francii - se na nás můžou dívat dokonce trochu podezřívavě.
Francouzi burčák neznají a nepijí, a to z mnoha důvodů. Především ale proto, že jde naprosto proti francouzské filozofii pojetí vína.
„Když jedete ve Francii kolem vinic, tak uvidíte na řadě míst spadlé hrozny. Oni je odstřihují proto, aby třeba zůstalo jenom málo hroznů a o to kvalitnější potom na konci víno bylo. A pokud to dobře chápu, tak burčák je zcela opačně, ten vznikl z přemíry hroznů. Takže dá se říct, že ta filozofie by nemohla mít rozdílnější konce; je to úplně proti smyslu, jaký Francouzi přikládají vínu,“ vysvětluje spolupracovník ČRo ve Francii Jan Šmíd.
Proč Francouzi nepijí burčák, vysvětlil splupracovník ČRo v této zemi Jan Šmíd
Pokud jde ale o kvalitu vína obecně, ani Francii se občas nějaký skandál nevyhne. V Burgundsku se například letos zjistilo, že jedno vinařství do určité míry falšovalo své víno. Do ročníkového vína totiž přidávalo víno mladé. V Burgundsku z toho byl velký skandál, protože tamní vinaři se logicky obávají o pověst svého skvělého vína.
K podobnému případu došlo před rokem v Bordeaux, kde se přišlo na to, že v některých vinařstvích přidávají mnohem více cukru, který urychluje kvašení, než je povoleno.
Když se něco takového ve Francii stane, může to pro daného vinaře znamenat i naprostý konec jeho vinařství. A je to tak velký problém, že tím trpí i okolní vinařství. Proto si do jisté míry sama hlídají, jestli se v sousedství neděje něco nepatřičného. Je totiž v jejich zájmu, aby všechno bylo v pořádku.
Burčáku bude letos méně, až třetina vinic pomrzla
Číst článek