České pomazánkové máslo možná přijde o svůj název. Odporuje totiž normám EU

Českému pomazánkovému máslu možná zvoní hrana. Podle informací Radiožurnálu totiž Soudní dvůr Evropské unie už tento čtvrtek rozhodne, zda takové označení mohou české výrobky dál používat. Tuzemští výrobci název tradiční název brání.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pomazánka

Pomazánka | Foto: Fotobanka PhotoRack

Podle norem unie smí označení máslo používat pouze výrobky, které mají nejméně 80 procent tuku. A to české pomazánkové máslo nemá.

Unikátní produkt ze zakysané smetany a sušeného mléka má jen přes 30 procent.

Čeští výrobci poukazují na více než třicetiletou tradici a také na to, že český spotřebitel si pomazánkové máslo s klasickým máslem neplete.

Mlékárnám se také nelíbí, že na evropském trhu jsou jiné zahraniční výrobky nazvané máslem, s pravým máslem ale nemají nic společného. Některé státy si totiž vyjednaly výjimku, kterou Česko nemá.

Pokud zítra rozsudek pro nás nedopadne dobře, budou zřejmě výrobci muset tento produkt přejmenovat. Například na mléčnou pomazánku.

Tereza Janouškovcová Bartůňková, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme