Česko neuspělo se snahou chránit v EU pomazánkové máslo
Pomazánkové máslo se nebude v Unii uznávat jako zaručená tradiční specialita. Rozhodla tak Evropská komise, která odmítla žádost Česka o přiznání této značky tomuto výrobku. Hlavní překážkou pro získání známky tradiční speciality je podle Komise obsah tuku předepsaný pro máslo. Toho musí být v takovém výrobku alespoň 80 procent. Pomazánkové máslo má ale jen 31 procent mléčného tuku.
Je to poprvé, co Česká republika s žádostí o zapsání nějakého výrobku mezi zaručené tradiční speciality neuspěla. Naposledy získaly toto označení špekáčky a lovecký salám.
O kauze Pomazánkového másla mluvil na Radiožurnálu bruselský zpravodaj Českého rozhlasu Pavel Novák
V případě pomazánkového másla se ale negativní odpověď Evropské komise dala čekat. Už loni v září nás totiž zažalovala u Soudního dvora Evropské unie v Lucemburku. Ani přes výzvy Komise se u nás totiž nepřestalo označovat máslem něco, co jeho vlastnosti nemá.
Podle mínění úředníků evropské exekutivy může takové označení klamat zákazníka a získávat výrobku neoprávněnou výhodu na trhu.
O české žádosti o přiznání pomazánkovému máslu postavení tradiční speciality by ještě mohly hlasovat jednotlivé členské země. Ty se ale většinou řídí názorem Evropské komise.