Česko neuspělo se snahou chránit v EU pomazánkové máslo

Pomazánkové máslo se nebude v Unii uznávat jako zaručená tradiční specialita. Rozhodla tak Evropská komise, která odmítla žádost Česka o přiznání této značky tomuto výrobku. Hlavní překážkou pro získání známky tradiční speciality je podle Komise obsah tuku předepsaný pro máslo. Toho musí být v takovém výrobku alespoň 80 procent. Pomazánkové máslo má ale jen 31 procent mléčného tuku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská komise

Evropská komise | Foto: Magdaléna Trusinová

Je to poprvé, co Česká republika s žádostí o zapsání nějakého výrobku mezi zaručené tradiční speciality neuspěla. Naposledy získaly toto označení špekáčky a lovecký salám.

Přehrát

00:00 / 00:00

O kauze Pomazánkového másla mluvil na Radiožurnálu bruselský zpravodaj Českého rozhlasu Pavel Novák

V případě pomazánkového másla se ale negativní odpověď Evropské komise dala čekat. Už loni v září nás totiž zažalovala u Soudního dvora Evropské unie v Lucemburku. Ani přes výzvy Komise se u nás totiž nepřestalo označovat máslem něco, co jeho vlastnosti nemá.

Podle mínění úředníků evropské exekutivy může takové označení klamat zákazníka a získávat výrobku neoprávněnou výhodu na trhu.

O české žádosti o přiznání pomazánkovému máslu postavení tradiční speciality by ještě mohly hlasovat jednotlivé členské země. Ty se ale většinou řídí názorem Evropské komise.

Pavel Novák, pir Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme