Česko představuje v Bruselu svá turistická lákadla

Česká republika - země právě teď předsedající Evropské unii, kterou stojí za to poznat. V sídle Unie - v Bruselu se prezentujeme nejen výstavami a koncerty, ale ukazujeme i naše turistická lákadla. Na turistickém veletrhu Salon de vacances se Česko snaží přilákat návštěvníky nejen barevnými brožurami.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brusel

Brusel | Foto: Magdaléna Trusinová

K českému stánku v jedné z hal bruselského Expa se dá trefit po sluchu. Znějí odtamtud dixilendové melodie. K přesnější lokalizaci se dá použít i čich. Součástí naší prezentace je i česká restaurace s nabídkou dvou polévek, několika jídel, plzeňského piva, moravských vín a posvícenských koláčků. Ovšem naše expozice nabízí návštěvníkům i další kratochvíle.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Novák s mikrofonem ČRo na turistickém veletrhu v Bruselu

"Každý z návštěvníků si může navléknout své vlastní korále z české bižuterie. To se velice osvědčilo. Lidé o to mají zájem. Dalším překvapením pro klienty našeho stánku je karikaturista, který si vždy vybere jednu osobu, kterou nakreslí a portrét předává při odchodu daného člověka. Reakce jsou různé, ale většinou jsem se setkala s reakcemi pozitivními. Pojďte si sednout, nedáte si něco ?" Zvala mne do v tuto chvíli jediné české restaurace v Bruselu ředitelka zdejšího zastoupení CzechTourismu Karin Šeligová. Naštěstí jsem se nestal objektem zájmu karikaturisty, ale zeptal se kuchaře ze strahovské klášterní restaurace Pavla Ryse, čím oslovuje hosty české restaurace.

"Klasická pečená kachna se zelím, s knedlíkem. Guláš samozřejmě. Ale máme tu i věci ze zvěřiny. Třeba zaječí ragou. Nebo tu máme srnčí na smetaně. Vůbec belgičané mají zvěřinu rádi, takže ta se tu prodává dobře." Pan Roger z města Namur si dal guláš s knedlíkem a moc si jej pochvaloval: "Bylo to dobré. Mám rád guláš a knedlíky. To je něco, co se u nás nedělá. Nasávat omáčku tím houbovitým knedlíkem to je prostě originální. Tato kuchyně je velmi dobrá."

Láska prochází žaludkem - to je známá věc. Možná je to tak i se zájmem poznat zemi, kde se tak dobře vaří. Škoda, že v Bruselu teď není jediná stálá česká restaurace. Určitě by pro příliv turistů z Belgie k nám udělala dobrou službu.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme