Český kapr do každé tašky. Před Vánocemi to platí i na Slovensku

Kapr na vánočním stole, to není klasika jenom v Česku, ale třeba také na Slovensku. Postupem času se z toho stala přímo federální tradice. 90 procent kaprů, kteří jsou právě k dostání u slovenských stánků, totiž pochází z Česka. Slovensko nemá dost rybníků, a tak před Vánocemi využívá dovozu českých šupináčů.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mrskající ploutvičky v kádích na bratislavské Petržalce | Foto: Vojtěch Berger

Kapříci po roce připluli do Bratislavy a připluli zase převážně z Česka. Zvykají si na tuhou slovenskou zimu.

„Pokud je z Třeboně, bude mi chutnat dvojnásob,“ říká zákazník, který o kaprově českém původu ví.

Cena kaprů je letos jemně rozlišena podle váhy: do 2,5 kilogramu zaplatí zájemci 3,29 euro (zhruba 89 korun) za kilogram, kapři těžší pak stojí 3,99 euro (96 korun) za kilo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spokojenost bratislavských zákazníků s českými kapříky monitoroval zpravodaj Českého rozhlasu na Slovensku Vojtěch Berger

Zájem lidí je velký a mezi zákazníky na bratislavské Petržalce panuje i spokojenost s původem šupináčů, které pozvou ke štědrovečerní tabuli.

Na vysoký podíl českých kaprů upozornil před Vánocemi analytik bratislavské banky UniCredit Ľubomír Koršňák.

„Na Slovensko se dovážejí zejména kapři z České republiky. V prosinci minulého roku přibližně 90 procent dovozu kaprů na Slovensko pocházelo z České republiky. Je to z oficiálních statistik Eurostatu, evropského statistického úřadu,“ opírá se o oficiální čísla Ľubomír Koršňák.

Český kapr do každé tašky, nad tím už se na Slovensku nikdo nepozastavuje. Podle Slovenského rybářského svazu je to trend starý několik desítek let. Slovensku totiž chybí rybníky, jsou tam spíše zavlažovací nádrže, které se pro chov kaprů nehodí.

Vojtěch Berger, Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme