Českým turistům se nevyplatí brát si do Chorvatska potraviny

Čeští turisté na Jadranu poměrně zaslouženě získali pověst paštikářů – tedy těch, kteří si sebou na dovolenou vezou kufry potravin. Ty potom často končí v odpadkových koších nebo v moři.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Polévková lžíce

Polévková lžíce | Foto: Fotobanka stock.xchng

My jsme se proto vydali do Chorvatska, abychom zjistili, jaké jsou letos ceny základních potravin. Náš zvláštní zpravodaj Martin Dorazín zašel do jedné normální samoobsluhy na pobřeží s paní Jarmilou Šeparovičovou, která v Chorvatsku žije už dlouho a tamní ceny má dobře zmapované.

Přehrát

00:00 / 00:00

S paní Jarmilou Šeparovičovou si o cenách potravin povídal Martin Dorazín

Zeptal se, kolik stojí chleba v Orebiči. „Chléb od 1 eura do 1,30 eura,“ odpověděla Šeparovičová s tím, že záleží na váze. „Černé chleby se semínky jsou dražší.“

„Salámy trvanlivé jsou nad euro a měkké 5-6 kun. Měkké sýry 10 dkg stojí od 5 kun, trvanlivé, chorvatské až do 100 kun za kilogram.“

Velká nabídka je u zeleniny. „Už jsou i rané brambory ze zadarské oblasti,“ upozornila Jarmila Šeparovičová a doporučila i velmi kvalitní místní vajíčka. „Za ty roky se mi nestalo, že bych koupila zkažená.“

„Oproti loňsku stoupla cena másla – 2 eura,“ zalitovala. Ale ceny ostatních mléčných výrobků jsou zcela srovnatelné s českými.

Za nejvýhodnější formu úhrady pak označila použití bankovních karet.

Milan Kopp, Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme