Čeští montéři postavili v Zambii pivovar, kukuřičné pivo jim ale nechutná

V umění uvařit dobré pivo mají Češi skvělou pověst po celém světě. Už ve vzdálenější minulosti pomáhali zakládat pivovary v zemích se slabší pivní tradicí. V jižní a východní Africe se dnes pivo pije docela dost. Třeba v Zambii ale klasickým sladovým pivům silně konkuruje speciální kukuřičný mok. Vaří se v nové továrně v metropoli Lusace, která vznikla i díky dvojici českých montérů-světoběžníků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští montéři postavili v Zambii pivovar

Čeští montéři postavili v Zambii pivovar | Foto: Jan Prokeš

Lahodné pití, je v něm kukuřice i proso a tak ti kromě opojení dodá i dost energie, libují si mladíci před zaprášeným lokálem.

Nedalekým pivovarem provází jeho spolutvůrce, Moravák Honza, kterému místní kukuřičné pivo nezachutnalo:

Přehrát

00:00 / 00:00

S českými montéry, kteří v Zambii postavili pivovar, natáčel redaktor Jan Prokeš

„Dělají tu dva druhy - Sheki Sheki a Sheki Sheki Super. Super má asi čtyři a půl procent alkoholu a Sheki Sheki dokonce pět a půl nebo šest. Je to laciné, ale je to hrůza. Vaří se to zhruba hodinu, za dva dny to vykvasí a pak už to jde mezi lidi.“

Honza a jeho kolega Zdeněk posledních pět měsíců montovali potrubí a instalovali nádrže ve výrobní lince, kterou zaplatil jihoafrický investor. Narozdíl od jejího předchůdce je v nové továrně vše nerezové a hermeticky uzavřené, což by mělo vylepšit kvalitu exotického nápoje.

"Dynamický stereotyp"

Podnik je teď ve zkušebním provozu a čeští pracanti právě dokončili svou zambijskou misi. Oba padesátníci už za sebou mají podobné štace v Kongu, JAR, Střední Americe nebo na Blízkém východě. A končit s výjezdy do vzdálených zemí za pracovními zakázkami rozhodně nehodlají, podotýká Zdeněk:

Čeští montéři postavili v Zambii pivovar | Foto: Jan Prokeš

„Je to takový dynamický stereotyp. Člověk si na to zvykne. Vrátíme se ze Zambie a další štace je Etiopie.“

Práci si pochvaluje i Honza: „V Zambii jsem hodně spokojený. Od rána do večera jsme v práci, v sobotu do oběda, ze soboty na neděli jsme v baru, v neděli se léčíme a v pondělí zas do práce. Montérská klasika, tak je to na celém světě.“

Kukuřičné pivo Sheki Sheki se v Zambii pije hlavně v rušných částech chudinských čtvrtí. Silný nápoj možná odvádí myšlenky místních mužů od existenční mizérie, a to poměrně levně a rychle.

Čeští montéři postavili v Zambii pivovar | Foto: Jan Prokeš

Jan Prokeš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme