Čínští vinaři mají problémy. Jejich výrobky obsahují karcinogenní látky

Čína uzavřela na třicet vinařství. Jejich majitelé totiž do vína přidávali chemické látky způsobující i rakovinu. Úřady zveřejnily alarmující zprávu v době, kdy se Číňané chystají na oslavy Nového roku. Nejlidnatější země světa se s problémy v potravinářském průmyslu potýká už léta, dosud největší skandál vypukl v roce 2008, kdy na následky požití kontaminovaného mléka zemřely 3 děti a dalších 300 tisíc muselo vyhledat lékaře.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vinná réva - vinohrad

Vinná réva - vinohrad | Foto: Corel GALLERY

Šest zatčených osob, desítky uzavřených vinařství a hlavně ztráta pověsti, to je výsledek poslední akce čínských kontrolorů v provincii Che-pej. Skandál postihl oblast označovanou jako čínské Bordeaux.

Zabaveno zatím bylo více než pět tisíc beden, není ale jasné, kolik lahví s kontaminovaným obsahem už bylo prodáno. Podle expertů mohou chemikálie přidávané do vína působit bolesti hlavy i srdeční problémy, zároveň jsou karcinogenní.

Obliba vína přitom v nejlidnatější zemi světa prudce roste, jeho spotřeba se jen mezi lety 2001 a 2006 zvýšila o 68 procent. Velký zájem je také o nejdražší značky světa.

Robert Mikoláš, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme