El Bulli, jedna z nejslavnějších restaurací světa, ukončila činnost
Jedna z nejvyhlášenějších restaurací světa naservírovala svoje poslední večeře. Španělský podnik El Bulli šéfkuchaře Ferrana Adrii drží tři michelinské hvězdičky a prestižní časopisy ji několikrát označily za vůbec nejlepší restauraci světa.
Adrian má mezi gurmány pověst kulinářského Picassa. Je zastáncem takzvané molekulární kuchyně, která při vaření používá špičkové technologie. Jídlo se připravuje například za použití tekutého dusíku, centrifug nebo přidáváním různých látek rozkládajících strukturu suroviny.
Svou nejslavnější restauraci, která má v pořadníku na stůl 40 tisíc lidí, Adrian zavírá proto, aby měl čas „tvořit a inovovat“. Za tím účelem vytváří jakési výzkumné kulinářské centrum, kde budou bok po boku tvořit nejšikovnější kuchařští mistři.
V roce 2014 by se restaurace El Bulli, která existuje už celých 50 let, a o níž chystá film i Hollywood, měla znovu otevřít.