Evropská komise se snaží udělat pořádek v označování kvalitních potravin
Stanovit jasná pravidla pro označování jakosti potravinářských výrobků v Evropské unii. To si klade za cíl takzvaná Zelená kniha o kvalitě potravin, kterou dnes Evropská komise představila ministrům zemědělství členských zemí. Na jejich schůzce v Lucemburku hájilo Česko zjednodušení a také zpřísnění pravidel přiznávání značek kvality.
Potraviny vyráběné v Evropské unii mohou dnes získat známku chráněného označení původu, chráněného zeměpisného označení nebo pečeť tradiční zaručené speciality. Vyřízení žádosti o jejich přiznání trvá ale Evropské komisi někdy i několik let. Jen v případě zatím posledního nám přiznaného certifikátu "České pivo" to byly 4 roky.
Česko považuje otázku kvality potravin za jednu z priorit svého nadcházejícího předsednictví a chce, aby se systém vyřizování přihlášek zjednodušil. Je také pro zpřísnění kriterií výběru oceněných potravin.
Enormní množství certifikovaných výrobků by totiž podle ministra zemědělství Petra Gandaloviče hodnotu označení devalvovalo: "Tímto způsobem asi nemůžeme postupovat, protože to ztratí svoji vypovídací hodnotu pro toho zákazníka."
Česko jako předsednická země Unie uspořádá příští rok v dubnu v Praze mezinárodní konferenci o kvalitě potravin.