Evropská komise se snaží udělat pořádek v označování kvalitních potravin

Stanovit jasná pravidla pro označování jakosti potravinářských výrobků v Evropské unii. To si klade za cíl takzvaná Zelená kniha o kvalitě potravin, kterou dnes Evropská komise představila ministrům zemědělství členských zemí. Na jejich schůzce v Lucemburku hájilo Česko zjednodušení a také zpřísnění pravidel přiznávání značek kvality.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Potraviny

Potraviny | Foto: Fotobanka stock.xchng

Potraviny vyráběné v Evropské unii mohou dnes získat známku chráněného označení původu, chráněného zeměpisného označení nebo pečeť tradiční zaručené speciality. Vyřízení žádosti o jejich přiznání trvá ale Evropské komisi někdy i několik let. Jen v případě zatím posledního nám přiznaného certifikátu "České pivo" to byly 4 roky.

Česko považuje otázku kvality potravin za jednu z priorit svého nadcházejícího předsednictví a chce, aby se systém vyřizování přihlášek zjednodušil. Je také pro zpřísnění kriterií výběru oceněných potravin.

Enormní množství certifikovaných výrobků by totiž podle ministra zemědělství Petra Gandaloviče hodnotu označení devalvovalo: "Tímto způsobem asi nemůžeme postupovat, protože to ztratí svoji vypovídací hodnotu pro toho zákazníka."

Česko jako předsednická země Unie uspořádá příští rok v dubnu v Praze mezinárodní konferenci o kvalitě potravin.

Pavel Novák, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme