Evropská komise se snaží udělat pořádek v označování kvalitních potravin

Stanovit jasná pravidla pro označování jakosti potravinářských výrobků v Evropské unii. To si klade za cíl takzvaná Zelená kniha o kvalitě potravin, kterou dnes Evropská komise představila ministrům zemědělství členských zemí. Na jejich schůzce v Lucemburku hájilo Česko zjednodušení a také zpřísnění pravidel přiznávání značek kvality.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Potraviny | Foto: Fotobanka Stock.xchng

Potraviny vyráběné v Evropské unii mohou dnes získat známku chráněného označení původu, chráněného zeměpisného označení nebo pečeť tradiční zaručené speciality. Vyřízení žádosti o jejich přiznání trvá ale Evropské komisi někdy i několik let. Jen v případě zatím posledního nám přiznaného certifikátu "České pivo" to byly 4 roky.

Česko považuje otázku kvality potravin za jednu z priorit svého nadcházejícího předsednictví a chce, aby se systém vyřizování přihlášek zjednodušil. Je také pro zpřísnění kriterií výběru oceněných potravin.

Enormní množství certifikovaných výrobků by totiž podle ministra zemědělství Petra Gandaloviče hodnotu označení devalvovalo: "Tímto způsobem asi nemůžeme postupovat, protože to ztratí svoji vypovídací hodnotu pro toho zákazníka."

Česko jako předsednická země Unie uspořádá příští rok v dubnu v Praze mezinárodní konferenci o kvalitě potravin.

Pavel Novák, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme