Evropský parlament jedná o jasnějším označování potravin
Lepší informovanost zákazníka má vést ke zdravějšímu stravování. Europoslanci jsou před schválením návrhu nového evropského nařízení o označování potravin, podle kterého se mají na obalech povinně uvádět například informace o energetické hodnotě výrobku, obsahu solí nebo mastných nenasycených kyselin.
„Šlo o to, aby spotřebitel měl dostatek informací k tomu, aby se dobře mohl rozhodovat a vybíral si potraviny třeba podle toho, jakou drží dietu. Hlavně lidé se chtějí stále více stravovat zdravě,“ vysvětluje poslankyně za Evropskou lidovou stranu Zuzana Roithová.
Kupující má dostat nejen informace o složení a energetické hodnotě výrobku, ale má dostat také výrazné upozornění, že potravina obsahuje například alergeny, jako ořechy, nebo některá koření. Informace má být také zřetelná. Výrobce ji tedy nesmí uvést příliš malým písmem. „Dohoda je o tom, že to písmo musí být minimálně 1,2 mm,“ říká Roithová.
Zpravodaj ČRo Pavel Novák informuje ze Štrasburku o připravovaném nařízení Evropského parlamentu
Nově bude povinné také uvádět informace o tom, odkud pochází zelenina nebo syrové maso. „U čerstvého masa bude jasně udána země původu. V tom také dosud nebyla jednotnost, například byla to povinnost dosud u hovězího a nebyla povinnost u vepřového,“ upozorňuje poslanec za frakci Evropských konzervativců Miroslav Ouzký.
Informace má být uvedena ve dvou jazycích – v angličtině a v jazyce spotřebitele. Ouzký přiznává, že to znamená zátěž pro výrobce, který bude muset nechat vyrobit nové potisky.
„V tomto případě byla snaha posílit roli spotřebitele tak silná, že některé návrhy šly až nad běžný rámec standardních úprav, ale ty se naštěstí podařilo eliminovat. Takže doufám, že to je norma přijatelná právě i pro výrobce,“ uvádí.
U nebalených potravin, jako jsou jablka nebo okurky, bude muset prodejce vyvěsit ceduli s informacemi, odkud pocházejí.
Parlament bude o nařízení hlasovat ve středu a pokud bude schváleno, vejde v platnost za dva roky.