Francouzská gastronomie se dostala na seznam UNESCO

Představitelé UNESCa zařadili na setkání v Nairobi, francouzské jídlo a gastronomii na seznam nemateriálního kulturního dědictví. Ocenili nejenom kvalitu potravin, ale i způsob stolování a prezentace pokrmů.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzské plísňové sýry | Foto: Fotobanka stock.xchng

Francouzská média tuto informaci zařazují na místa nejvyšší důležitosti. Pro Francouze je kvalitní jídlo a gastronomie součástí životního stylu.

Přestože se i zemi žabích stehýnek, kohoutů na víně, masa po burgunsku nebo ratatouille, rozmáhají řetězce rychlého občerstvení, zůstává kvalitní oběd nebo večeře o několika chodech pro Francouze nedotknutelným rituálem.

Je to poprvé, co se jídlo dostalo na seznam kulturního dědictví lidstva. Kategorii nemateriálního kulturního dědictví zřizuje úmluva z roku 2003. Dosud ji podepsalo na 132 zemí. Podle výboru UNESCa je jídlo ve Francii společenským obyčejem, sloužícím k oslavám nejvýznamnějších okamžiků života jedinců a skupin.

Jan Pokorný, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme