Havárie v Mexickém zálivu pomáhá producentům plodů moře jinde v USA
Neštěstí jednoho může být výhodou pro druhého. Ropná havárie v Mexickém zálivu přinejmenším dočasně pomáhá lovcům a obchodníkům s mořskými plody v jiných částech Spojených států. Přímo na marylandském pobřeží zálivu Chesapeak se o tom při pohledu Zblízka přesvědčil zpravodaj Českého rozhlasu Vít Pohanka.
Překladiště velkoobchodu Harrison Oyster Company na ostrově Tilghman Island na březích zálivu Chesapeak. K molu co chvíli dorazí malá rybářská loď a vykládá úlovek krabů. Právě teď je jejich hlavní sezóna a zdejší lovci i obchodníci mají důvod k dobré náladě. Výkupní ceny i odbyt rostou. Důvodem je ropná skvrna kdesi v Mexickém zálivu, vzdáleném skoro 2 000 kilometrů vzdušnou čarou.
Buddy Harrison vede na Tilghmanově ostrově rodinný podnik, který založili už roku 1898 jeho praprarodiče. Kromě velkoobchodu k němu patří restaurace specializující se také na plody moře, která spolu s malým hotelem slouží jako základna, a pronajímá lodě malým i větším skupinám amatérských rybářů.
Teď v létě slouží jako hlavní zdroj příjmů hotel s restaurací, v zimě je to velkoobchod, který podle sezóny obchoduje s kraby a ústřicemi. Dlouhá historie rodinného podniku umožňuje Buddymu vidět věci z širší perspektivy. Vezměte si třeba zmíněné ústřice:
Bývaly časy, kdy 80 procent veškeré spotřeby ve Spojených státech pokrývali jejich sběrači v zálivu Chesapeak. Loni to bylo už jen asi 40 procent. Zbývajících 60 procent pocházelo od konkurence na pobřeží Mexického zálivu: z Texasu, Lousiany, Mississippi a Alabamy.
Jenže letos to kvůli ropné skvrně bude úplně jinak. Je ještě moc brzo mluvit o tom, jestli ekologická havárie dva tisíce kilometrů daleko zvedne odbyt zdejším lovcům v Chesapeaku o 40, 60 nebo i 100 procent. Buddy Harrison ale nepochybuje, že na tom budou podstatně lépe než loni:
„Naneštěstí pro konkurenty dole na jihu, je to pro nás dobré,“ konstatuje tak trochu s rozpaky Buddy. Vzápětí dodává:
„Je to neštěstí a soucítím s nimi. Právě proto, že podnikám v oboru a umím si představit, jaké to je, když se něco podobného stane.“
„Lidem a hlavně spotřebitelům to doslova zakoření v paměti. Bude trvat deset let, než na ropnou skvrnu zapomenou. A to je samozřejmě špatné nejenom pro turistiku, ale i pro odbyt plodů moře a ryb z takové oblasti. I když ropa zasáhla jen relativně malou část pobřeží Mexického zálivu, a třeba k Texasu se vůbec nedostala,“ připomíná Buddy Harrison.
Ale soucit nesoucit, obchod je obchod. Letos se tady na březích zálivu Chesapeak má hodně čile k světu. A místní podnikatelé by byli nerozumní, kdyby toho nevyužili.