Chovatelé prodávali nemocné krávy kvůli zisku, zjistila polská televize. Maso z nich ohrožuje zdraví

Někteří polští chovatelé prodávají majitelům jatek nemocné krávy, jejichž maso může ohrozit lidské zdraví. Jatka mají o maso zájem, neboť výkupní cena je výrazně nižší než u zdravého dobytka a z jeho prodeje obchodníkům mají vyšší zisk. Informovala o tom o uplynulém víkendu polská televize TVN24, jejíž investigativní reportér natočil tuto nezákonnou praktiku skrytou kamerou. 

Video Varšava/Brusel Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ilustrační foto | Foto: Fotobanka Pixabay | Zdroj: Pixabay

„Můj nadřízený mi řekl, abych označil maso jako zdravé a odřezal ošklivé částí. Bylo to hrozné, věřte mi. Ten pach hnijícího masa vás nutí zvracet,“ popsal v reportáži investigativní novinář Patryk Szczepaniak.

Brambory jsou nejdražší za posledních pět let. Za vyšší ceny může hlavně loňské sucho

Číst článek

Mezi jeho povinnosti patřilo odřezávat nádory nebo proleželé kusy masa, podle kterých bylo možné poznat, že zvířata několik dní nestála na nohou.

Szczepaniak se nechal zaměstnat na jatkách v Mazovském vojvodství na východě Polska. Během noci podle reportéra na jatkách zpracovali okolo 15 kusů nemocného dobytka, které pak přivážely nákladní vozy takřka výhradně večer za tmy.

O takové maso je prý mezi majiteli jatek zájem, neboť zdravou krávu prodávají chovatelé za 2500 zlotých, tedy 15 tisíc korun, zatímco nemocný dobytek stojí přibližně pětinu této částky.

Průměrně veliký podnik zpracovávající maso podle televize vydělá na zdravých krávách 350 tisíc zlotých ročně, zatímco na nemocných může mít čistý zisk až 2,5 milionu zlotých.

Polské maso putuje i do Česka

Polsko patří k hlavním evropským exportérům hovězího a část masa putuje i do Česka.

Ministr zemědělství Miroslav Toman za ČSSD v pondělí v Bruselu jednal s polským kolegou Krzysztofem Ardanowským, kterého požádal o oficiální informace. Na jejich základě přijme jeho úřad nutná opatření. A hovězí maso z Polska je podle něj důsledněji kontrolováno.

Česko vyprodukuje méně masa, prasata se spíše vyvážejí. Mléko zdražilo o čtvrtinu, ukazuje statistika

Číst článek

Rovněž česká Státní veterinární správa se obrátila na polské orgány s žádostí o informaci, zdali závadné maso mohlo zamířit do Česka. Na odpověď dosud čeká.

„Prioritou je pro mě ochrana našich spotřebitelů, proto jsme po dohodě s ústředním ředitelem veterinární správy zahájili intenzivní kontroly zaměřené na polské hovězí maso zejména z Mazovského vojvodství,“ uvedl v prohlášení Toman.

Podle veterinární správy se do Česka loni přivezlo téměř 14 300 tun hovězího masa z Polska. Při kontrolách živočišných produktů zakázala správa uvolnit na český trh skoro osm tun polských potravin. Konkrétně 7,6 tuny kuřecího masa, 54 kilogramů vepřového masa, 30 kilogramů drůbežího kebabu a čtyři kilogramy masných výrobků.

Hlavní polský veterinář Pawel Niemczuk v reakci na reportáž TVN24 uvedl, že jde zjevně o nezákonnou činnost, kterou jatka prováděla „úmyslně v nočních hodinách s cílem uniknout dohledu úřadů“. Televize poskytla své materiály policii a státnímu zastupitelství.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme