Hygienici: Český sýr skutečně měl nebezpečné množství listérií

Sýr české výroby, ve kterém slovenští hygienici objevili minulý týden bakterii listerie, mohl poškodit lidské zdraví. Radiožurnálu to potvrdil Otakar Fitz z Úřadu veřejného zdravotnictví v Bratislavě. Prodej sýru zdravotníci zakázali a pokračují v monitoringu dalších potravin.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

jídlo

jídlo | Foto: Jan Rosenauer

Hygienici provedli kontrolu celkem deseti vzorků sýru Niva Pilas, který vyrobila společnost Madeta Český Krumlov. V polovině případů převyšovala bakterie povolené množství a zdravotníci označili sýr za zdraví nebezpečný, uvedl doktor Otakar Fitz s tím, že ostatní vzorky potravin od stejného výrobce byly v pořádku.

Do podrobného monitoringu se hygienici na Slovensku pustili poté, co se bakterie objevily ve zvýšené míře v České republice. Vloni onemocnělo listeriózou na Slovensku 10 lidí, jeden člověk zemřel. S nálezem bakterie v českých sýrech nemají loňské případy žádnou souvislost.

Milan Kopp, Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme