Hygienici: Český sýr skutečně měl nebezpečné množství listérií
Sýr české výroby, ve kterém slovenští hygienici objevili minulý týden bakterii listerie, mohl poškodit lidské zdraví. Radiožurnálu to potvrdil Otakar Fitz z Úřadu veřejného zdravotnictví v Bratislavě. Prodej sýru zdravotníci zakázali a pokračují v monitoringu dalších potravin.
Hygienici provedli kontrolu celkem deseti vzorků sýru Niva Pilas, který vyrobila společnost Madeta Český Krumlov. V polovině případů převyšovala bakterie povolené množství a zdravotníci označili sýr za zdraví nebezpečný, uvedl doktor Otakar Fitz s tím, že ostatní vzorky potravin od stejného výrobce byly v pořádku.
Do podrobného monitoringu se hygienici na Slovensku pustili poté, co se bakterie objevily ve zvýšené míře v České republice. Vloni onemocnělo listeriózou na Slovensku 10 lidí, jeden člověk zemřel. S nálezem bakterie v českých sýrech nemají loňské případy žádnou souvislost.