Jak se pekly české unijní buchty

Hlavním bodem oslav půlstoletí Evropské unie v Berlíně je lidová veselice u Braniborské brány. Tisícům obyvatel německé metropole a turistům se představuje všech 27 členských států. Kromě informačních materiálů a různých soutěží, nabízejí jednotlivé země taky něco ze své národní kuchyně. Berlínská pekařství a cukrářství dostala za úkol připravit 54 druhů typických druhů pečiva, po dvou z každé země. Česko dostala na starosti firma Thürmann.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

oslavy výročí EU v Berlíně

oslavy výročí EU v Berlíně | Foto: AFP

Serdar Saral, stejně jako další kolegové z pekařství Thürmann, přistoupil k úkolu připravit povidlové buchty a koláče jako od maminky velmi zodpovědně. Od okamžiku, kdy dostali od české ambasády přesnou recepturu a obrazový materiál, k momentu, kdy jim výsledný produkt opravdu zachutnal, uplynulo 14 dní.

"Napřed jsme to jen tak nanečisto zkusili; to se upřímně řečeno moc nepovedlo. A pak jsme přemýšleli, v čem to vězí. Pak jsme buchty a koláče různě vylepšovali, ptali jsme kolegů, dávali jsme ochutnávat známým a sousedům, až jsme dospěli k produktu, kdy jsme si, řekli: Ano, to chutná opravdu dobře. Pomysleli jsme si, že když to chutná nám, bude to chutnat i ostatním lidem," vypráví Serdar Saral.

Recepty byly stoprocentně české, suroviny, včetně mnohdy problematické mouky, zase stoprocentně německé. A prvotřídní, zdůrazňuje německo-turecký pekař, žádný margarín místo másla. V čem vlastně byl "vývoji" buchet a koláčů největší problém?

"Nanejvýš problematické bylo dostat povidla do těsta na buchty. Zpočátku jsme na to šli způsobem, který používáme u našeho běžného sortimentu, to znamená vyválet těsto, přidat povidla a uzavřít. Při pečení ale takto buchty praskaly a povidla unikala ven. Nakonec jsme to vyřešili tak, že jsme buchty plnili ve stroji, ve kterém normálně dáváme náplň do pralinek. Pak ještě nastala potíž s příliš řídkými povidly. Když jsme je ale zahustili, šlo všechno jako po drátkách."

Serdar Saral nepochybuje o tom, že české pečivo uspokojí mlsné německé jazýčky. "Když jsme tu dělali ochutnávku buchet a koláčů, tak nezbyl jediný kousek. Zaměstnanci je buď všechny snědli, nebo si je vzali domů. Takže si myslím, že budou mít úspěch," dodává spokojeně. U Thürmannů pekli celkem šest druhů pečiva - dva české, dva irské a dva německé, celkem 8000 kusů. K dostání jsou na Třídě 17.června za jedno euro.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme