Japonsko po 32 letech obnovilo komerční lov velryb, podle kritiků ohrozí lokální druhy kytovců

Japonsko v pondělí obnovilo komerční lov velryb. Pět lodí již ráno vyrazilo z ostrova Hokkaidó, další budou následovat, informovala agentura Kjódó. Stalo se tak po 31 letech. Země na konci loňského roku vystoupila z Mezinárodní velrybářské komise (IWC).

Tokio Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kytovce loví pro maso také domorodé kmeny na ruské Čukotce nebo v Kanadě. (ilustrační foto) | Zdroj: Fotobanka Pixabay

Japonsko zastavilo komerční lov v reakci na moratorium IWC, které bylo zavedeno kvůli zmenšujícím se populacím velryb. Země ale pokračovala v takzvaném lovu pro vědecké účely. Maso z těchto velryb si i přes regulace našlo cestu do japonských obchodů, za což jiné země Tokio kritizovaly.

Společnosti zabývající se lovem velryb vyslaly své lodě na moře již v pondělí ráno. Plavidla opustila přístav Kuširo a zamířila do pobřežních vod, kde lov zejména plejtváků malých probíhá.

Japonsko opouští velrybářskou komisi. ‚Budeme komerčně lovit ve svých vodách, ne u Antarktidy,‘ oznámilo

Číst článek

Obnovení komerčního lovu velryb v pondělí při ranní ceremonii uvítal mimo jiné japonský ministr pro rybářství Takamori Jošikawa. Kapitán jedné z lodí se před odjezdem novinářům svěřil, že z komerčního lovu velryb „není nadšený“, nicméně doufá, že se jim podaří nachytat „čerstvé velryby a přivézt je zákazníkům“. „Poté, co byl lov obnoven, doufám, že si i mladá generace zvykne jíst velrybí maso,“ doplnil další z členů posádky velrybářské lodi, 22letý Hideki Abe.

Součást jídelníčku

Japonští rybáři vyplouvají na moře s ostrou zahraniční kritikou v zádech. Nejvíc slyšitelná je Mezinárodní velrybářská komise, podle které Japonsko ohrozí lokální druhy kytovců. Tokio nicméně tvrdí, že má vlastní data a že populace velryb je dostatečně stabilní pro regulovaný výlov. Velrybářství má v Japonsku několik století dlouhou tradici. Podle listu Asahi Shimbun ale není velrybí maso nijak velkou součástí jídelníčku, ročně na člověka připadá asi třicet gramů.

Kytovce loví pro maso také domorodé kmeny na ruské Čukotce nebo v Kanadě. Komerční lov funguje například v Norsku, je ale regulován. Velrybáři mohou ročně vylovit kolem tisícovky velryb z populace plejtváků malých v Atlantickém oceánu.

Marie Machytková, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme