K Vánocům na Slovensku patří tradiční oplatky i slavná kapustnica

Čtyři tisíce oplatek upeče před vánocemi jeden důchodce z Bratislavy. Nemůže přestat, protože je po něm pořád někdo chce. K Vánocům na Slovensku patří tradičně i slavná kapustnica.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

K Vánocům na Slovensku patří tradiční oplatky i slavná kapustnica

K Vánocům na Slovensku patří tradiční oplatky i slavná kapustnica | Foto: Vojtěch Berger

Zatímco zelňačku si vaří každý po svém, s oplatkami je to složitější. Potřebujete k tomu stroj a spoustu času. Když máte obojí, můžou pro vás vánoce začít už v půlce září.

Pan Emil Zervana z Bratislavy to takhle dělá už 60 let. Oplatky peče denně ve dvou směnách. Jednu peče dopoledne, druhou odpoledne. Činorodému důchodci táhne na 90 let, oplatky ale peče pro celé široké okolí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tradiční slovenské vánoční speciality ochutnával zahraniční zpravodaj Vojtěch Berger

Pan Zervan letos upeče na čtyři tisíce oplatek. Prodává je v baleních po 25 kusech. Jeden balíček stojí asi 50 korun. Oplatky s reliéfem Panny Marie z malého domku na kraji Bratislavy putují do celého světa. Slováci je totiž před vánocemi posílají svým příbuzným v cizině.

Na slovenský vánoční stůl patří i kapustnica, i když to je celoroční specialita, vaří se při každé příležitosti, a jednotlivé recepty na zelňačku se skvěle porovnávají při soutěžích na venkově.

Kapustnica má tisíc a jeden recept. Stejně tak vánoční oplatky se už dnes dělají ve spoustě variant a příchutí. Podle tradice se ale servírují na začátek štědrovečerní večeře s medem a stroužkem česneku.

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme