K Velikonocům v Brazílii patří treska, obyvatelé milují i čokoládová vajíčka

Brazílie je směsicí všech možných kultur, takže i tradice mají v této zemi nejrůznější podobu. Každý přistěhovalec si totiž přivezl tu svou. Velikonoce a Vánoce si ale málokdo dovede představit bez tresky.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vždy na Vánoce a Velikonoce vytáhnou prodejci pulty, na kterých vystavují a řežou kusy této velké ryby | Foto: David Koubek

Tržnice v Riu de Janeiru zvaná Cadeg je zaplněná lidmi. Stačí jen letmo projít hlavní uličkou, mrknout na obě strany a nasát vůni. Treska, všude samá treska.

Jedna sezona tresky končí v prosinci prosince, říká prodavač u jednoho z obchodů. Pak se prodává spíš pití.

Ale jakmile přijde březen, vytáhnou prodavači zase stoly a nabízejí tresky před Velikonocemi. Občas prý za jediný den prodají i přes 30 kilo.

Tahle ryba, která má s tropy jen málo společného, je také jednou z hlavních ingrediencí místního gastronomického festivalu Svatý stůl. Kromě tresky mohly restaurace vytvořit speciální jídla z plodů moře.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tradice mají v Brazílii nejrůznější podoby. K Velikonocům ale neodmyslitelně patří treska. Natáčel jihoamerický zpravodaj David Koubek

Felipe Ruchiga je šéfkuchařem a také společníkem v malé restauraci Treska a spol. Jejich tresčí salát servírovaný ve tvaru cukrové homole je hvězdou gastronomického festivalu. Vznikl prý náhodou při focení reklamy.

Jídlo, které je součástí festivalu, muselo být pojmenované po něčem, co souvisí s Riem de Janeiro. Letos se totiž slaví 450. výročí města.

Fotograf prý řekl: „Co takhle cukrovou homoli?“ A tak utíkali do kuchyně, ze salátu vytvarovali nižší a vyšší kopeček, mezi ně položili pažitku jako lanovku a bylo hotovo.

Tresčí salát salpicao ve tvaru riodejaneirské přírodní atrakce, hory Cukrové homole. Nechybí ani lanovka | Foto: David Koubek

Treska je vyloženě portugalská tradice. Díky sušení a solení si ji v Portugalsku oblíbili už před stovkami let. Vozili ji už tehdy z Norska, od Islandu, Grónska a Newfoundlandu. Ale norská vždy platila za nejlepší i v Brazílii, kilo přijde v přepočtu na 600 korun.

Tato ryba se nejí ve špatný den. Když se oslavuje, zavolá se přátelům a pozvou se na tresku. Musí pro to být důvod, říká Felipe Ruchiga. A to jsou kromě Vánoc právě Velikonoce. Mnoho let jsou v Brazílii hitem kromě tresky také čokoládová vajíčka.

Šéfkuchař v restauaci Treska a spol Felipe Ruchiga má portugalské předky, což do tržnice Cadeg skvěle zapadá | Foto: David Koubek

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme