K Velikonocům v Brazílii patří treska, obyvatelé milují i čokoládová vajíčka

Brazílie je směsicí všech možných kultur, takže i tradice mají v této zemi nejrůznější podobu. Každý přistěhovalec si totiž přivezl tu svou. Velikonoce a Vánoce si ale málokdo dovede představit bez tresky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vždy na Vánoce a Velikonoce vytáhnou prodejci pulty, na kterých vystavují a řežou kusy této velké ryby

Vždy na Vánoce a Velikonoce vytáhnou prodejci pulty, na kterých vystavují a řežou kusy této velké ryby | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

Tržnice v Riu de Janeiru zvaná Cadeg je zaplněná lidmi. Stačí jen letmo projít hlavní uličkou, mrknout na obě strany a nasát vůni. Treska, všude samá treska.

Jedna sezona tresky končí v prosinci prosince, říká prodavač u jednoho z obchodů. Pak se prodává spíš pití.

Ale jakmile přijde březen, vytáhnou prodavači zase stoly a nabízejí tresky před Velikonocemi. Občas prý za jediný den prodají i přes 30 kilo.

Tahle ryba, která má s tropy jen málo společného, je také jednou z hlavních ingrediencí místního gastronomického festivalu Svatý stůl. Kromě tresky mohly restaurace vytvořit speciální jídla z plodů moře.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tradice mají v Brazílii nejrůznější podoby. K Velikonocům ale neodmyslitelně patří treska. Natáčel jihoamerický zpravodaj David Koubek

Felipe Ruchiga je šéfkuchařem a také společníkem v malé restauraci Treska a spol. Jejich tresčí salát servírovaný ve tvaru cukrové homole je hvězdou gastronomického festivalu. Vznikl prý náhodou při focení reklamy.

Jídlo, které je součástí festivalu, muselo být pojmenované po něčem, co souvisí s Riem de Janeiro. Letos se totiž slaví 450. výročí města.

Fotograf prý řekl: „Co takhle cukrovou homoli?“ A tak utíkali do kuchyně, ze salátu vytvarovali nižší a vyšší kopeček, mezi ně položili pažitku jako lanovku a bylo hotovo.

Tresčí salát salpicao ve tvaru riodejaneirské přírodní atrakce, hory Cukrové homole. Nechybí ani lanovka | Foto: David Koubek

Treska je vyloženě portugalská tradice. Díky sušení a solení si ji v Portugalsku oblíbili už před stovkami let. Vozili ji už tehdy z Norska, od Islandu, Grónska a Newfoundlandu. Ale norská vždy platila za nejlepší i v Brazílii, kilo přijde v přepočtu na 600 korun.

Tato ryba se nejí ve špatný den. Když se oslavuje, zavolá se přátelům a pozvou se na tresku. Musí pro to být důvod, říká Felipe Ruchiga. A to jsou kromě Vánoc právě Velikonoce. Mnoho let jsou v Brazílii hitem kromě tresky také čokoládová vajíčka.

Šéfkuchař v restauaci Treska a spol Felipe Ruchiga má portugalské předky, což do tržnice Cadeg skvěle zapadá | Foto: David Koubek

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme