Kachní játra vyvolala diplomatickou roztržku mezi Německem a Francií

Husí nebo kachní játra jsou lahůdka, na kterou si Francouzi nenechají sáhnout. Ochránci zvířat ale kritizují průběh výkrmu zvířat. Světoznámá pochoutka v posledních dnech dokonce vyvolala diplomatickou roztržku mezi Německem a Francií.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kachní játra s jablky a karamelem

Kachní játra s jablky a karamelem | Foto: Naďa Čvančarová

Organizátoři potravinářského veletrhu Anuga v Kolýně nad Rýnem na letošní ročník nepřizvali výrobce tradičních francouzských husích a kachních jater. Účast producentům foie gras na veletrhu potravin přímo zakázali. Zákazem chtějí podpořit ochránce zvířat, podle kterých husy a kachny při výkrmu nadmíru trpí.

Francouzi jsou ale na svoji gastronomii velmi pyšní, foie gras jsou ve Francii chráněná zákonem, a tak není divu, že se francouzský ministr zemědělství Bruno le Maire ozval.

Přehrát

00:00 / 00:00

Redaktorka zahraniční redakce Martina Hanáčková mluví o diplomatické roztržce kvůli husím a kachním játrům v Odpoledním Radiožurnálu.mp3

Svoji německou resortní kolegyni požádal, aby zákaz zrušila a nechal se zároveň slyšet, že bude největší potravinářský veletrh na světě bojkotovat, tedy že nepřijede na slavnostní zahájení. Německá ministryně zemědělství na to ale odpověděla, že rozhodnout o zákazu musí jedině sami organizátoři veletrhu.

Výkrm kachen se provádí tak, že se ptákům několikrát za den zavádí do vole nebo přímo do žaludku sonda, kterou se do nich vpravuje krmná směs. Dávka je samozřejmě větší, než běžná husa nebo kachna energeticky potřebuje. Pro větší účinek je také zvíře uzavřené v těsném prostoru, kde pomalu nemůže ani zvednout křídla.

Jejich jaterní tkáň pod tíhou energetické bohatosti stravy degeneruje a postupně ji nahrazuje tuková tkáň. Právě díky ní játra dostávají svoji charakteristickou žlutorůžovou barvu.

Francouzi se odvolávají také na to, že příprava husích jater je velmi starobylá. Metodu vykrmování hus a kachen údajně využívali už staří Egypťané. Nesmíme ale zapomenout také na to, že husí játra jsou důležitým vývozním artiklem Francie.

Martina Hanáčková, Petr Král, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme