Koláč s fazolemi nebo zmrzlina z hrášku. Po čínských dezertech se ztloustnout nedá

Koláč s fazolovou náplní, se sušeným vepřovým nebo třeba zmrzlina ze zeleného hrášku. Čínské dezerty na první pohled Evropana nezaujmou, spíše naopak. V Číně jsou ale populární, a to nejen proto, že se po nich prakticky nedá ztloustnout.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rýžovo-sýrový koláč s ořechy a polníčkem | Foto: Petr Jindra

„Teď vám ukážeme, jak připravit těsto na naši specialitu, manželčiny koláče. Stačí mouka, voda a tuk do pečiva,“ uvádí mě do kurzu čínských dezertů pekařka Dorothy.

Právě se snažím připravit těsto na „manželčin koláč“ v prestižním čínském pekařství Wing Wah. Magdaléna Rettigová by se divila: stačí jedno vejce, trochu mouky a hlavně hodně vody a ovoce. Není tedy divu, že se obvykle po čínských dezertech netloustne.

Koláčky, které se snažím s předním cukrářem Jung Waj Ťiou upéct, patří na jihu Číny mezi oblíbené dezerty. „Nejvíce se prodávají právě koláčky. Stejně jako vaječné rolky. Denně jich upečeme přes 20 tisíc,“ říká cukrář.

Přehrát

00:00 / 00:00

Do čínského kurzu pečení se přihlásila zpravodajka Českého rozhlasu v Asii Kateřina Procházková

Jungovi jde válení těsta a balení ovoce pěkně od ruky. V pekařství pracuje od jeho vzniku, tedy přes padesát let. „Dělá mi dobře, když lidem chutná. A samozřejmě mě těší, když nám jde obchod,“ svěřuje se.

Kuchař Jung mě propouští a vracím se k válení těsta, což mi jako pomocnému kuchtíkovi jde. Nová kolegyně Dorothy je nadšená a radostně vypráví, odkud pochází název dezertu.

„Milující žena se podle legendy sama prodala do otroctví, aby rodina získala peníze na léčbu tchána. Manžel jí za to posílal sladké koláče, které sám pekl. Koláčky se staly populárními široko daleko, manžel vydělal peníze a ženu vykoupil z otroctví,“ popisuje Dorothy.

Romantický příběh a legenda o prospěšnosti cukroví je přesně to, co mají Číňané rádi. Například dezert ze sezamu brání před šedivěním vlasů. Dezerty z příšerně zapáchajícího ovoce durian prý zase čistí a léčí. Zdejším mlsným jazýčkům to ale nestačí a kuchaři se musejí otáčet a stále vymýšlet novinky.

„Na podzim jsme začali péct nový druh podzimních koláčů, které se jmenují ice. Chutnají prostě jako zmrzlina,“ chlubí se kuchař Jung a dává mi pár koláčů zkusit. Jsou výborné. A pak že cizincům čínské cukroví nechutná! Anebo už jsem si zvykla a zapomněla, jak chutná bábovka?

Kateřina Procházková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme