Koňské maso se ve Francii běžně jí. Řezníci o něm ale vysoké mínění nemají
Ve Francii zatím nepadlo rozhodnutí, jestli budou balíčky obsahující koňské maso poskytnuty humanitárním organizacím. Některé by to přivítaly, jiné ho odmítají. Koňské maso se ve Francii běžně konzumuje, podle řezníků je ale o poznání méně kvalitní než hovězí.
Zatímco známá humanitární organizace Restos de couer by maso stažené z prodeje přivítala a s odpovídající etiketou, která by upozorňovala na to, že se jedná o koninu, by ho distribuovala potřebným, Červený kříž to z etických důvodů odmítá.
Podle jeho mluvčího se jedná o otázku hrdosti. Francouzi přitom nemají s konzumací koňského masa potíže.
„Ve Francii jsou lidé, kteří mají rádi koňské maso. Tady v této čtvrti bylo ještě před několika lety několik řeznictví pouze s koninou, dnes už tady nic takového nenajdete,“ říká tato Pařížanka.
Samotní řezníci ho však za příliš kvalitní nepovažují.
„Koňské maso je levnější než hovězí, nemůžeme to kvalitativně srovnávat, ten rozdíl je velký. Že by koňské maso bylo v porovnání s hovězím druhé kategorie? Ne, třetí. Teď si ani nevzpomenu, kde v Paříži najdete řeznictví s koninou, tady v této čtvrti určitě ne,“ prohlašuje tento muž z řeznictví v Latinské čtvrti.
Skandál s koňským masem označovaným jako hovězí se ve Francii odrazil na důvěře spotřebitelů - prodej mražených prefabrikovaných výrobků z masa klesl za poslední týden o pětačtyřicet procent.