Kuřáci ze švýcarských hospod nezmizí. Lidé odmítli úplný zákaz kouření

Švýcaři dnes v referendu jasnou většinou odmítli naprostý zákaz kouření v restauracích a barech. Celých 66 % obyvatel země považuje dosavadní omezení za dostatečné. Výsledek hlasování je ranou pro Iniciativu za boj proti pasivnímu kouření a dílčím úspěchem kuřáků.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cigarety. Kouření. Kuřáci. Kuřák.

Cigarety. Kouření. Kuřáci. Kuřák. | Foto: Free Digital Photos

Zákaz kouření v restauracích platí ve Švýcarsku přes dva roky a jeho další zpřísnění už si liberálně založení Švýcaři nepřejí. Současný stav, kdy si kuřáci i nadále mohou zapálit v menších lokálech a vyhrazených prostorech, jim většinou vyhovuje.

„Je dobré, když si člověk může zapálit v knajpě, a v restauraci je zase lepší, když se nekouří,“ shrnuje starší Švýcar.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodajka Českého rozhlasu v Německu Klára Stejskalová přiblížila výsledky švýcarského referenda

Iniciátoři referenda poukazovali na to, že personál kuřáckých lokálů nebo nádražních restaurací je nedobrovolně vystaven cigaretovému kouři. Požadovali proto absolutní zákaz kouření na všech pracovištích.

Výsledky referenda přivítal tabákový průmysl. Šéf švýcarského parlamentu ale upozornil, že dnešní odmítnutí naprostého zákazu kouření neznamená liberalizaci stávajících předpisů.

Podobná omezení namířená proti kuřákům platí i v Německu. Lidé si nemohou zapálit v místech, kde se podává jídlo, existují ale speciální kuřácké putyky, které musí mít rozměr jen kolem 70 metrů čtverečních.

Díky zákazu noví zákazníci

Jak v Německu, tak ve Švýcarsku ovšem existují rozdíly mezi jednotlivými spolkovými zeměmi, respektive kantony. Někde tak mohou být protikuřácká opatření ještě přísnější.

Česká republika je naopak jednou z mála evropských zemí, kde si kuřáci v restauracích bez problémů zapálí. Majitelé se totiž zákazu brání tvrzením, že by pro ně znamenal finanční ztráty.

Podobné obavy se ovšem ve Švýcarsku ani v Německu nepotvrdily, určitý propad tržeb zaznamenaly jen noční bary. Majitelé restaurací naopak zjistili, že jim zákaz kouření přivedl nové zákazníky, především rodiny s dětmi nebo nekuřáky, kterým vadilo načichlé oblečení.

Většina podniků se zákazu kouření přizpůsobila tak, že před vchod umístila popelníky, kam si mohou netrpěliví kuřáci v případě potřeby odskočit na cigaretu.

Provedené studie navíc ukazují, že se všude výrazně zlepšil zdravotní stav personálu poté, co už nebyl pravidelně vystaven pasivnímu kouření.

Klára Stejskalová, Kristina Winklerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme