Kuře, palmové víno a vypnutá klimatizace. Vánoce slaví i v Nigérii
Hromadné cesty na venkov k velkým rodinným stolů, které se prohýbají pod pitím, smaženým kuřetem, rýží, ragú, rybí polévkou a dalšími dobrotami. Tak vypadá jedna tvář Vánoc v Nigérii. Asi polovina z tamních zhruba 180 milionů obyvatel se hlásí ke křesťanství.
„Většina lidí z velkých měst se o Vánocích vrací za rodinou do svých komunit na venkov. Města se tak vyprázdní. Chodíme do kostela, kde nám říkají, abychom jedli a pili do syta, ale nepřeháněli to. A hlavně, abychom nezapomínali, že smyslem Vánoc je rozjímání o bohu a svém životě, kdy se ptáme, co můžeme v příštím roce zlepšit," říká Philip Jokpur, které také na Vánoce opustil metropoli.
Jedno z hlavních míst, kde se nigerijští křesťané setkávají o Vánocích, jsou kostely, kde zpívají spolu se sbory v angličtině i v řadě místních jazyků.
Kromě písní a modliteb jsou podle Jakpora o Vánocích také často slyšet po celý prosinec různé ohňostroje a dělobuchy. Zimní období také znamená příjemnější počasí bez velkých dešťů, i když se teploty v poledne pohybují kolem třiceti stupňů celsia
„Je o něco chladněji, takže můžeme vypnout klimatizaci. Setkávají se celé rodiny a pro děti jsou Vánoce hlavně o jídle a pití, ale také o novém oblečení. Je to takový rituál, že každé dítě dostane nové oblečení a boty ve kterých vyrazí s rodiči do kostela,“ vysvětluje Nigerijec.
„Neříkáme jim, že je mají od Ježíška, ale že je dostávají, protože se narodil,“ dodává.
Bojů se jihosúdánský koordinátor Člověka v tísni bát nemusí. Trápí ho spíš hadi a štíři
Číst článek
S tím souhlasí také Saoye Osuku. Třicetiletý rodák z nigérijského Port Harcourtu a syn česko-nigerijských rodičů strávil v Česku dohromady zhruba 4 roky a může tak porovnat sváteční zvyky.
„V Nigérii je svátečním jídlem kuře s rýží. Většina lidí ho jí každou neděli, ale i o Vánocích. Vánoční stromky také máme, ale dárky se pod ně moc nedávají. Většina lidí kupuje stromy umělé. Ale moje máma má borovici, takže ji většinou ostříhá a použije větve.“
Na vánočních stolech nejlidnatější země Afriky se také často objevuje kozí maso, hovězí nebo tradiční pálivá rybí polévka s velkými kusy rybího masa a značným množství pepře, kterou Nigerijci rádi zapíjejí nejrůznějšími nealkoholický i alkoholickými nápoji včetně místního palmového vína.
Reportáž vznikla díky podpoře Evropské unie.