Lékaři jsou v případě nákazy EHEC zatím bezmocní
Počet nakažených smrtící bakterií EHEC rapidně stoupá. V Německu evidují přes 2000 nemocných. 17 lidí tam už nemoci podlehlo. Baktérie už se rozšířila do dalších devíti evropských zemí, všichni ale buď v Německu žijí, nebo tam v poslední době pobývali. Pátrání po zdroji je i nadále neúspěšné.
Bakterie EHEC způsobuje ztrátu řeči, epileptické záchvaty a možné trvalé poškození ledvin. Jak přiznal šéf kliniky v Lübecku, s podobným průběhem nemoci se lékaři zatím nesetkali. V hamburských nemocnicích denně spotřebují 500 na místo běžných 60 krevních konzerv.
Starosta Hamburku vyzval k dárcovství krve. Zdroj onemocnění je stále nejasný. Experti prověřují všechny cesty, kudy se mohla EHEC dostat do potravin, to znamená u výrobce, v distribuci a v obchodě. Kromě zeleniny se testují jahody, citrusy a také maso.
Na klidu veřejnosti nepřidávají první informace o možném přenosu z člověka na člověka. Podle odborníků to hrozí ale pouze v případě nedodržení hygienických podmínek při péči o nemocné.
Vzhledem k tomu, že se nakazili lidé hlavně v Německu, jeví se podle některých hlasů jako nejpravděpodobnější možnost, že se nákaza dostala do potravin při zpracování.
„Tady je celá řada možných cest. Je důležité si uvědomit, že je to jedna bakterie velmi charakteristická. A tím, že jde o naprosto jednotný kmen bakterie, vychází se z toho, že to musí být jen jeden zdroj,“ řekl k tomu na Rádiu Česko spolupracovník v Německu Jaroslav Šonka.
Připomněl, že v Německu se nyní diskutuje také o tom, že je možné, že kontaminace okurek či jiné zeleniny byla úmyslná. „Něco jako teroristický útok,“ dodal.