‚Lidská práva jsou univerzální.‘ Padesát velvyslanců v Polsku podpořilo dopisem sexuální menšiny

Ambasadoři padesátky zemí včetně Česka a zástupci mezinárodních organizací v Polsku vyjádřili v otevřeném dopise podporu sexuálním menšinám, označovaným anglickou zkratkou LGBTI pro lesby, homosexuály, bisexuály, transgender a intersexuální osoby, a poukázali na potřebu usilovat o „nediskriminaci, toleranci a vzájemnou akceptaci“, uvedla v pondělí agentura AP.

Varšava Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

LGBT, LGBT komunita (ilustrační foto)

Padesát velvyslanců se ohradilo proti polskému postoji k sexuálním menšinám. | Zdroj: Pexels | CC0 1.0

Vyjádření podpory přichází v době, kdy stále viditelnější komunita LGBTI čelí v Polsku odporu pravicové vlády, mnoha místních obcí a katolické církve. „Lidská práva jsou univerzální a každý, včetně LGBTI osob, má plné právo se z nich těšit,“ uvádí se v dopise.

Někteří polští představitelé, včetně prezidenta Andrzeje Dudy a zákonodárců vládnoucí strany Právo a spravedlnost (PiS), považují hnutí za LGBTI za hrozbu pro tradiční rodiny. Prezident Duda byl letos v létě znovu zvolen do čela země poté, co označil práva LGBTI za „ideologii“ nebezpečnější než komunismus. Desítky měst v konzervativních částech východního a jižního Polska mezitím za poslední téměř dva roky přijaly rezoluce, ve kterých se prohlásily za „zóny bez LGBTI“.

Polská církev chce léčit homosexualitu. ‚Nekatolické. Jsme zděšeni,‘ říká Kostiha ze spolku Logos

„Lidská práva nejsou ideologie. Jsou univerzální. 50 velvyslanců s tím souhlasí,“ napsala na twitteru americká velvyslankyně Georgette Mosbacherová ve zjevné narážce na Dudův výrok z volební kampaně.

Poslanec Evropského parlament Joachim Brudzinski (PiS) zareagoval na Mosbacherovou slovy, že čeká s nadějí na další dopis, který by se zastal zavražděných křesťanů, vězněných aktivistů hnutí za právo na život od početí, tedy odpůrců potratů, lidí propuštěných z práce a pronásledovaných kvůli víře či lidí podrobených eutanazii proti své vůli.

‚Ideologicko-politická událost‘

Podle AP není zcela jasné, o čem Brudziński mluví, protože Polsko je převážně katolickou zemí, kde křesťané nejsou pronásledováni, potrat je ve většině případů nezákonný a eutanazie je zakázána. Naopak nárůst nepřátelství vůči sexuálním menšinám v Polsku vedl mnoho lidí k tomu, aby žili ve strachu nebo dokonce emigrovali. Mnoho aktivistů za největší prioritu pokládá přijetí zákona, který by trestal násilí na lidech kvůli jejich sexuální identitě. Zatím nejsou útoky na LGBTI osoby nijak zaznamenávány v policejních statistikách.

V Polsku zadrželi 48 lidí při protestech proti uvěznění aktivistky za práva LGBT. Obklopili policejní auto

Šéf úřadu polské vlády Michal Dworczyk označil dopis za „ideologicko-politickou událost“ a zdůrazňoval, že Polsko plně respektuje lidská práva. Jako nepravdivé odmítl náznaky, že by snad LGBTI osoby mohly mít v Polsku potíže. Naopak šéf nejsilnější opoziční strany Občanská platforma Borys Budka podle televize TVN 24 označil dopis za jednoznačný signál, že Polsko se ze země představující vzor občanských svobod stalo zemí, která v tomto směru pokulhává.

Pod dopis se podepsali „prakticky všichni spojenci Polska“, včetně nejdůležitějšího: Spojených států, podporovaných Francií, a Německa jako největšího hospodářského partnera, upozornil server Onet, podle kterého jde „o málo diplomatické varování“. Z členů EU chybí jen podpisy Maďarska, Slovenska, Estonska, Bulharska a Rumunska. Chybí sice také podpisy Ruska a Běloruska, Číny a Brazílie a nepřipojila se žádná muslimská země, ale přidala se Británie, Švýcarsko, Izrael, Kanada, Ukrajina či Japonsko.