Londýn chce využít olympiádu k oživení reputace britské kuchyně

Londýnská olympiáda má oživit reputaci tradiční britské kuchyně. Všímá si toho agentura AFP. Zároveň také připouští, že tradiční fish-´n´-chips, smažená ryba s hranolky, plněné masové pirohy s kaší nebo bohaté anglické snídaně nejsou pro sportovce to pravé ořechové.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Google+ Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

klobása, slanina, vajíčko, rajče | Foto: Stock Exchange Diane Groves

„Britská kuchyně se vyvinula od té doby, co byla osočovaná z toho, že patří mezi nejhorší gastronomie na světě,“ upozornil na Rádiu Česko odborník na gastronomii Pavel Maurer.

Podle něj turisté či návštěvníci Velké Británie vyhledávají ale spíše exotickou kuchyni než klasickou britskou. Zejména je, jak uvedl, vyhledávaná takzvaná 'fusion kuchyně', tedy kuchyně, kde fúzovala třeba část britské gastronomie s italskou, francouzskou nebo nějakou ostrovní.

Přehrát

00:00 / 00:00

O tradiční britské kuchyni jsme na Rádiu Česko mluvili s odborníkem na gastronomii Pavlem Maurerem.

„Británie je obrovské bývalé koloniální panství a tím pádem impérium přitáhlo k sobě spoustu zahraničních gastronomii, ať už je to Indie, Austrálie nebo různé ostrovy, kde je obrovské množství různých koření a ingrediencí. A to všechno můžete dneska v Londýně nebo v Anglii najít,“ dodal.

„A je také potřeba si uvědomit, že Velkou Británii tvoří Irsko, Anglie, Skotsko i Wels. To je takové panství ovcí a jehněčího. Welšské jehněčí je jedno z nejdražších vůbec v Británii, jaké si tam můžete dát,“ doplnil.

Z britské kuchyně vyzdvihl Maurer především tradiční snídaně. „My jsme zvyklí spíše na snídaně sladké, zatímco oni mají například smažené houby, rajčata, fazole, smažená vajíčka, klobásy, slaninu, čaj a tak dále. Souvisí to i s tím, že člověk má snídat jako král, poobědvat s přítelem a večeři darovat nepříteli,“ uvedl.

Maurer také připomněl, že dva nejslavnější kuchaři planety jsou Skot a Angličan. "Pravda ale je, že žádný z nich nedělá tradiční britskou, ale fusion kuchyni,“ dodal.

Martina Mašková, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Google+ Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru