Maďarské úřady kontrolují předvelikonoční zásobování obchodů

V Maďarsku pokračují předvelikonoční kontroly potravinových řetězců. Začaly před třemi týdny. Kontroloři letos zatím na žádný mimořádný "úlovek" nenarazili. Přesto ale nařídili zlikvidovat tuny potravin, hlavně masa. Úřad pro bezpečnost potravin se soustředí na domácí i zahraniční výrobky, hlavně na sezonní velikonoční zboží.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šunka (ilustr. obr.) | Foto: Fotobanka Stock.xchng

„Jsme u každého kilometrovníku,“ tvrdí kontroloři Úřadu pro bezpečnost potravinového řetězce. A skutečně, vozidla přepravující potraviny mohou počítat s kontrolami na silnicích všude, možná častěji v příhraničních oblastech. Vždy jako první kontrolují doklady o původu dané potraviny. I v obchodech, skladech, výrobních závodech.

„Uzené, vařené masné výrobky, především šunky jsou v centru pozornosti,“ říká novinářům státní tajemník ministerstva zemědělství Endre Kardeván, který ze strany státu velí kontrolám. Ty se dále týkají samozřejmě vajíček, sladkostí, různých vín a destilátů a jiného sezonního zboží.

Přehrát

00:00 / 00:00

O maďarských kontrolách potravin informoval spolupracovník ČRo Gregor Martin Papucsek

„Tyto vyrábíme, dovážíme, konzumujeme na Velikonoce ve větším množství, proto se vyskytují chyby častěji. Ale chtěli bychom, aby z toho konzument nepociťoval nic,“ doplňuje.

Kromě přestupků se ale někteří výrobci dopustili i trestných činů. „V jednom budapešťském rodinném domě byli přihlášení čtyři takzvaní prvovýrobci. Své podnikání ale provozovali ve sklepě v hororových podmínkách,“ líčí šéf ředitelství pro mimořádné případy Úřadu pro bezpečnost potravin Ferenc Helik.

V bazénech se držela špinavá odpadní voda, podlaha byla znečištěná, všude rozházené polotovary v přepravkách. „Do toho tam pobíhal pes, olizoval uzeniny. Kusy vepřových jater plavaly v krvi. Lednička, v níž mělo být 5 stupňů, ukazovala 12 stupňů. Na tomto místě jsme zabavili čtyři tuny zboží a nařídili jsme jejich okamžitou likvidaci,“ dodává Helik.

Celkově je však v tomto roce méně kontrol s negativním výsledkem, zatím zhruba něco přes 5 procent z kontrolovaného zboží je závadných. U kontrolorů však trvají Velikonoce až do konce dubna. Dlouholeté zkušenosti totiž ukazují, že se vždy najde někdo, kdo "recykluje" zásoby z Velikonoc.

Gregor Martin Papucsek, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme