Mlékaři i stát brání pomazánkové máslo proti Unii

Evropská komise žene Česko před soud kvůli pomazánkovému máslu. Po letech tahanic a sporů chce donutit tuzemské mlékaře, aby tradiční výrobek přejmenovali. Máslem se totiž v unii může nazývat jen potravina, která obsahuje minimálně 80 procent mléčného tuku. A to pomazánkové máslo nesplňuje. Výrobci protestují, že pod sporným názvem ho prodávají pouze v Česku. V zahraničí se jmenuje jinak, přesně podle bruselských předpisů.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Google+ Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mlékárna Příšovice | Foto: Liberecký kraj

„Pokud tento výrobek pod stejným názvem figuruje na trhu téměř 40 let, začali jsme ho vyrábět v roce 1971, má již natolik silnou tradici, že si ho zákazník podle tohoto názvu hledá. Podle mého názoru tedy není dobře, abychom název měnili jen kvůli tomu, že evropská legislativa má jakýsi požadavek, který navíc považujeme za nespravedlivý,“ říká předseda mlékárenské sekce Potravinářské komory Michal Němec.

Přehrát

00:00 / 00:00

O sporu Evropské komise s Českou republikou kvůli pomazánkovému máslu mluvil na Radiožurnálu Michal Němec, předseda mlékárenské sekce Potravinářské komory

Evropská komise navrhuje, aby čeští výrobci zvýšili podíl tuku na čtyřicet procent. Pak by se výrobek mohl jmenovat polotučné máslo.

„Ten výrobek je svým způsobem ojedinělý. Unikátní technologie umožňuje zmáselnění smetany jako u originálního másla a přitom je energetická hodnota poloviční. Pokud bychom zvýšili obsah tuku, změníme vlastnosti výrobku, jak chuťové, tak vzhledové a konzistenční. A hlavně ztratíme devizu snížené energetické hodnoty oproti normálnímu máslu,“ uvádí Němec.

Podle něj se pomazánkové máslo liší od normálního másla i způsobem balení, které je každému známo: „Prodává se v kelímku, jako pomazánky. Ani konkurenci to tedy nemůže poškodit.

Nespravedlnost v EU?

Česko sice žádalo o výjimku, ale neúspěšně. ‚Máslo‘ se může podle unijních předpisů jmenovat pouze produkt s minimálně osmdesátiprocentním obsahem mléčného tuku. Pomazánkové máslo jej ale obsahuje jen 31 procent. Českou liknavost a hrdost teď proto bude posuzovat unijní Soudní dvůr.

Ministerstvo zemědělství i nadále považuje používání názvu ‚pomazánkové máslo‘ za oprávněné. Podle jeho první reakce na žalobu Evropské komise chce podporovat tradiční výrobky a jejich tradiční označení.

„Chceme zachovat toto označení. Mimo jiné i proto, že spor s Evropskou unií trvá pět let, ale tradice pomazánkového másla se počítá na desetiletí a jeho obliba roste. Rozhodnutí Evropské komise považujeme za diskriminační, protože jiné státy EU, jako Velká Británie, Německo nebo Španělsko, si dokázaly pro takové zajímavé národní produkty vyjednat výjimky. Rozhodnutí EU budeme respektovat až po verdiktu Evropského soudu,“ uvádí ministr zemědělství Ivan Fuksa.

„Naší snahou je od začátku získat výjimku, jako ji Unie udělovala ze začátku. Zhruba deset zemí tam má právo pod názvem ‚máslo‘ prodávat i výrobky se sníženým obsahem tuku. Těsně před vstupem nových zemí ale byla evropská legislativa změněna a proto se nám zatím výjimku nedaří získat,“ vysvětluje předseda mlékárenské sekce Potravinářské komory Michal Němec a dodává:

„Nechci mluvit o diskriminaci, ale vnímáme to jako velkou nespravedlnost.“

Veronika Sedláčková, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Google+ Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme