Na zvěřinové speciality bude lákat český pavilon na výstavě EXPO 2015 v Miláně

O přízeň návštěvníků světové výstavy EXPO 2015 v Miláně se bude ucházet i česká kuchyně. Vzhledem k tématu - Uživit planetu, energie pro život - bude gastronomie hrát na výstavě ještě větší roli než obvykle. Organizátoři očekávají, že EXPO přivede do Milána 20 milionů návštěvníků, většina z nich budou Italové. Tradiční českou kuchyni jim představí restaurace společnosti Artea-IGC, která vyhrála výběrové řízení.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Srnčí hřbet nebo kýta na divoko | Foto: Czech Specials

„Uprostřed budou dva pulty, to bude přípravna. Na jedné straně bude mytí bílého a černého nádobí a vedle dveří bude výdej. Prostor je absolutně nedostačující, ale budeme si s tím muset poradit,“ obhlížel si Bohumil Bochňák v českém pavilóně na EXPO v Miláně místo, kde budou kralovat jeho kuchaři.

Přehrát

00:00 / 00:00

O české gastronomii nabízené na světové výstavě EXPO 2015 v Miláně natáčel redaktor Jaroslav Skalický

„Jen tak něčím překvapit Itala, je těžké. Proto jsme přišli se zvěřinovou kuchyní. Věřím, že tu budeme ojedinělí,“ dodává.

Lahůdky z připravovaného jídelního lístku EXPa je možné ochutnat v domovské restauraci společnosti Artea-IGC na Konopišti.

„Připravujeme tradiční českou kuchyni, jako je svíčková nebo knedlo zelo vepřo v upravené formě dnešní moderní gastronomii i přizpůsobené italským návykům stravování. Ne deset knedlíků, ale spíš takové degustační porce. Chceme nabídnout zvěřinové pokrmy. O jednom jídle máme učiněn naprosto jasný názor – mělo by tam být srnčí na šípkové omáčce s knedlíkem. Je to neobvyklý a ryze český pokrm,“ uvádí Bochňák.

Podle něj se zvěřina v Itálii jí, populární je hlavně na severu země, na úpatí Alp:

Expo 2015 Miláno - vizualizace českého pavilonu | Foto: Expo 2015

„I myslivost je v této části známá. Zajímavé je, že Italové nerozlišují daňky, srnce a jelena. A také to, že k masu dělají omáčky. Tím, že je ve zvěřině velmi nízký obsah tuku, může být při některých úpravách sušší, proto se k ní dávají omáčky. Populární jsou brusinkové omáčky, ze sušených švestek a další.“

Na výstavě se bude nabízet cizincům méně známá kulajda. „O tom světové výstavy jsou. Lidé přicházejí, aby něco poznali, viděli a ozkoušeli. Právě těmto hostům chceme ukázat českou gastronomii,“ připomíná Bochňák.

Světová výstava EXPO 2015 v Miláně začne 1. května a potrvá šest měsíců.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme