Nejlepší restaurace na světě je v Kodani
Restaurace Noma v dánské Kodani byla opět vyhlášena nejlepší restaurací na světě. Už podruhé za sebou porazila slavné restaurace španělské, italské, francouzské a britské. Žebříček 50 nejlepších restaurací světa každoročně vydává britský časopis Restaurant Magazine.
Dánský podnik na první místo v hlasování vybralo přes 800 kuchařů, restauratérů a gastronomických novinářů. Loni byl v porotě i český odborník na gastronomii Pavel Maurer a podle něj vítězství Nomy není nikterak náhodné.
Restaurace Noma v dánské Kodani byla opět vyhlášena nejlepší restaurací na světě. Více odborník na gastronomii Pavel Maurer.
„Kuchyň této restaurace, respektive celá současná skandinávská kuchyně se vyznačuje tím, že se vrací ke svým původním kořenům. Pokrmy jsou sestavovány z domácích ingrediencí a potravin, lokálních surovin, cože se na kvalitě jednoznačně projevuje a cení,“ uvedl Maurer pro Rádio Česko.
V první desítce je překvapivě jen jediná restaurace z Francie, a to pařížský podnik Le Chateaubriand. Podle Maurera je ústup francouzských restaurací patrný delší dobu.
„Francie je pořád kolébkou gastronomie, nicméně strojenost a určitá konzervativnost už porotce příliš neoslňují. Požadavky jsou nyní jinde. Restaurace by měla být moderní, cool a trendy. Lidé už nechtějí řešit, zda mají na sobě sako nebo džíny. Chtějí být uvolnění, ale zároveň požadují perfektní gastronomii,“ řekl Maurer.
Česká gastronomie na vzestupu
Otázkou je, jak si ve světě stojí české restaurace a zda mají některé z nich, například La Bohéme Degustacion, šanci se do žebříčku Restaurant Magazine dostat. Podle Pavla Maurera je v ČR už dost restaurací, o kterých stojí za to mluvit.
„Fakt, že loni dostala jedna z našich restaurací vůbec první hvězdu Michaelin ve východní Evropě, je pro českou gastronomii úspěch. Řekl bych, že u nás existuje zhruba deset restaurací, které by mohly mít hvězdu také,“ uzavřel Maurer.