Nejlepším kuchařem světa se stal Nor. Češi na soutěži v Lyonu chyběli
Ve francouzském Lyonu se rozhodlo o nejlepším kuchaři světa. Stal se jím Nor Ørjan Johannessen, který tak vyvrátil posměšky, že Norové dovedou upravovat pouze lososa. Druhé a třetí místo obsadili zástupci Švédska a Spojených států. O prestižní ocenění Bocuse d'Or bojovalo 24 účastníků soutěže. Češi na ní chyběli.
Dvoudenní soutěž založil před 25 lety nejslavnější světový šéfkuchař Paul Bocuse. Považuje se za gastronomické olympijské hry a vaří se na ní nejlepší a nejvyhlášenější speciality.
Účastníci na přípravu pokrmů potřebovali pět a půl hodiny. Tvořili je z určených surovin. Některé z nich znali dopředu, jiné jim organizátoři oznámili na poslední chvíli.
Na klání Bocuse d´Or v Lyonu sledoval soutěžící kuchaře i zpravodaj Českého rozhlasu Jan Šmíd
Kuchaři se na soutěž připravují i rok a půl a odejdou kvůli tomu ze svých zaměstnání. Pokud ale stanou na stupních vítězů, o jejich kariéru je postaráno.
Na prestižním klání chyběl český zástupce. Místní obdoba soutěže, ze které by mohl vzejít, se letos kvůli finančním důvodům nekonala.
Na soutěž se přišly podívat tisíce lidí. Přijeli i fanoušci ze Spojených států nebo Kanady. Norové svého krajana, který nakonec vyhrál, podporovali vlajkami i pokřikem.