Německo chce omezit masové zneužívání antibiotik v chovech zvířat
Potravinářský průmysl a zemědělci hledají nejrůznější cesty ke snížení nákladů. Cenou za levné potraviny je často poškozené zdraví. Několik skandálů zasáhlo v poslední době i Německo. Znepokojení tamních občanů vyvolaly zprávy o naprosto nedůstojných podmínkách chovu drůbeže a masivním používání antibiotik. Teď to chce německá vláda změnit.
„Nechceme na talíři žádné bakterie,“ skanduje skupina lidí před kancléřským úřadem. Za jeho prosklenými stěnami projednává německá vláda nový zákon, který má omezit zneužívání antibiotik v drůbežích chovech.
„Před týdnem jsme dostali vládní čísla, která ukazují, že se antibiotika používají dvakrát víc, než se původně předpokládalo,“ zlobí se Christoph Bautzmann ze společnosti Campact a ukazuje zprávu, podle které němečtí chovatelé skotu a drůbeže spotřebovali loni 1734 tun antibiotik.
O omezení zneužívání antibiotik v chovech zvířat v Německu informuje zpravodajka ČRo Klára Stejskalová
Německá veřejnost má ještě v živé paměti, jak se objevilo na pultech supermarketů maso s nebezpečnými bakteriemi odolné antibiotikům. Následné kontroly ukázaly, že například v Severním Porýní-Vestfálsku nasazují v drůbežárnách antibiotika u 96 procent kuřat.
„V Německu se vede debata o industrializaci zemědělství a čím dál víc lidí si uvědomuje její stinné stránky. To, že v řadě případů nedostáváme na talíři zdravé potraviny,“ říká Bautzmann.
Spolková vláda rozhodla o vytvoření centrální databáze, kam veterináři i chovatelé budou muset zaznamenat každé použití antibiotik. Opozice i ekologové kritizují, že jde o polovičaté řešení, ve kterém schází tlak na zlepšení podmínek chovu zvířat.
Stále větší tlak ale vytvářejí v Německu spotřebitelé, nadpoloviční většina z nich podle průzkumů upřednostňuje kvalitu před cenou. A stále hlasitěji dávají najevo, že maso ze zvířat vyhoněných růstovým hormonem nebo zeleninu plnou pesticidů na svém stole nechtějí.