Němečtí pekaři se chystají na boj s EU kvůli soli

K ostrému konfliktu se schyluje mezi německými pekaři a bruselskými úředníky. Evropská unie by ze zdravotních důvodů chtěla regulovat množství soli v pekařských výrobcích. Němečtí pekaří to považují za diskriminaci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

pečivo

pečivo | Foto: Delta pekárny

Brusel si představuje, že by německý chleba obsahoval maximálně 1,3 procenta soli v poměru k množství použité mouky. Němečtí pekaři ale do svých vyhlášených křupavých produktů používají tradičně od 1,8 do 2,2 procenta soli.

Tuto recepturu by sice podle unijních úředníků opustit nemuseli. Chleba by už ale nesměli vydávat za ‚zdravý potravinářský výrobek.‘

„Podle této logiky by mazlavý toastový chléb byl zdravější, než celozrnný chléb bohatý na vitamíny a vlákniny,“ zuří prezident Ústředního svazu německých pekařů Peter Becker. Plány Evropské unie považuje za diskriminační, absurdní a perverzní.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme