Nemoc šílených krav dovádí Francii k šílenství

Psychóza kolem takzvané nemoci šílených krav (BSE) ve Francii v posledních dnech opět výrazně vzrostla a školní jídelny po celé Francii začaly stahovat hovězí z jídelníčku, další země zakázaly dovoz francouzského hovězího a restaurace přestávají servírovat některé druhy steaků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Státní ministryně zdravotnictví Dominique Gillotová v rozhovoru, který dnes otiskl list Le Parisien, uvedla, že se Francie musí připravit na „několik desítek případů“ Creutzfeldt-Jakobovy choroby. Ta je variantou BSE u lidí a podle expertů se může přenést na člověka z nakaženého masa.

Dosud byla podle Gillotové ve Francii zaznamenána dvě úmrtí na Creutzfeldt-Jakobovu chorobu a ví se o „velmi pravděpodobném“ případu mladého muže postiženého tímto onemocněním mozku, proti němuž není lék. Nicméně přibývá lidí prokazujících symptomy této nemoci, řekla francouzská ministryně. S rostoucím výskytem BSE je velmi pravděpodobné, že budeme mít několik desítek případů Creutzfeld-Jakobovy choroby, řekla. „Je třeba se na to připravit.“

Nejistota kolem BSE se nejrychleji projevila ve školních jídelnách. Příklad dala Paříž, kde minulý týden jedenáct z dvaceti obvodů až do odvolání zakázalo podávání hovězího masa. Kromě toho řada škol v dalších obvodech stahuje z jídelníčku hovězí individuálně.

Po skončení týdenních prázdnin v pondělí panika nabrala obrátky a k Paříži se připojilo mnoho dalších měst jako Bordeaux, Remeš, Caen, Clichy, Cherbourg, Dunkerque, Grenoble, Toulouse a Toulon.

Také řetězec restaurací specializujících se na hovězí steaky Buffalo Grill o víkendu oznámil, že stahuje z menu francouzskou specialitu côte de boeuf, hovězí žebro. Vedení společnosti zdůvodnilo svůj krok tím, že tato pochoutka konzumovaná často krvavá přiléhá k páteři a hrozí u ní větší riziko nákazy.

Dovoz francouzského hovězího zakázalo po Maďarsku v pondělí i Polsko a Rusko zavedlo na jeho import značné restrikce. Země EU, které jsou pro francouzské pěstitele největším trhem, zatím o zákazu neuvažují.

Radnice francouzských měst, která zakázala ve školních jídelnách hovězí, požadují od dodavatelů "záruky původu masa" a zejména jasnou pozici francouzského úřadu pro bezpečnost potravin AFSSA.

Podle listu Libération nynější paniku živí právě nejednoznačná prohlášení vládních představitelů týkající se zejména užívání moučky z masa, kostí a orgánů jatečních zvířat, která vedla k šíření BSE. Tyto organické moučky se již nesmějí používat u přežvýkavců, ale jsou jimi stále krmena prasata, drůbež a ryby. Vláda minulý týden uvedla, že nemíní ustupovat psychóze a ponechá rozhodnutí o úplném zákazu užívání mouček na AFSSA. Ta se však vyjádří až za tři až čtyři měsíce.

Mezitím však neklid dále vzrostl a ministr financí Laurent Fabius v pondělí uvedl, že by krmení organickou moučkou mělo být „na základě principu prevence“ zakázáno prakticky okamžitě. Také ministr zemědělství Jean Glavany se vyslovil pro zákaz, i když podle něj nejde přímo o bezpečnost potravin, ale zákaz zjednoduší situaci. Upozornil ale současně na vysoké náklady, které zákaz sebou ponese, a vyslovil se pro jeho postupné zavádění. Kritizoval současně restaurace a školní jídelny, které stahují hovězí a „podílejí se na psychóze“. „Nedává to žádný smysl,“ řekl.

Francouzská vláda se dostala pod velký tlak poté, co se před třemi týdny zjistilo, že se do distribuce dostalo maso ze stáda, v němž onemocněla jedna kráva. Kromě toho bylo letos zjištěno již 86 případů výskytu BSE, zatímco loni jich bylo jen 30. Tento nárůst nastal poté, co vláda začala v červnu sérii 48.000 testů, které by měly určit rozšíření BSE mezi asi 21 milióny kusů skotu v zemi.

Vláda také v minulých týdnech oznámila zákaz používání živočišných tuků ke krmení dobytka a nahodilé testování dobytka na jatkách. Dosud byl testován pouze skot evidentně nakažený BSE nebo usmrcený veterináři.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme