Neoblíbenějším vánočním pokrmem na Slovensku je zelná polévka

Slovenské domácnosti dnes provoní kapustnica, tedy zelná polévka. Ta patří mezi tradiční vánoční pokrm v celé zemi, i když recepty se kraj od kraje různí. Ryba na Štědrý večer se na Slovensku rozšířila začátkem 19. století.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zelňačka | Foto: Pražský kulinářský institut - Roman Vaněk

Zelňačku vaří lidé při mnoha příležitostech, jednoznačně však patří k Vánocům. Tradice zřejmě vznikla v horských oblastech, kde obyvatelé neměli suroviny na výběr a původně vařili zelnou polévku bez masa.

Ta se nazývala postní. Pro chuť ji kuchaři a kuchařky vylepšují houbami a kyselou smetanou. Rybí polévka se mezi lidem velkému zájmu netěší, i když smažený kapr a bramborový salát nechybí skoro na žádném stole. Ze sladkostí jsou velmi oblíbené medovníky.

Ľubomír Smatana, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme