O polských vánocích nesmí chybět makovec

K Vánocům u nás patří cukroví a samozřejmě vánočka. Také u našich sousedů v Polsku se na Vánoce peče z kynutého těsta. Naše cukroví několika druhů byste tam ale hledali marně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

makovec

makovec | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Pro informace o tom, co sladkého nesmí chybět na polském svátečním stole, co se nabízí návštěvám a dává ochutnat známým, se varšavský zpravodaj Českého rozhlasu Pavel Novák vydal přímo k prameni. Mistrovi cukrářskému Zygmuntovi Wypychowi, který každý rok peče vánoční sladkosti z několika metráků mouky.

"Na polském vánočním stole nesmí chybět makovec z kynutého těsta. Musí v něm být hodně rozinek, ořechů a kandovaného ovoce. Na stole by měly být také různé perníky a malé perníčky máčené v čokoládě, nebo sypané cukrem," říká mistr cukrář. Vzápětí jsem se od něj dozvěděl, jak se takový vánoční makovec dělá.

"Je to velká placka kynutého těsta. Na něm se nešetří vejci a tukem. Na placku se namaže maková nádivka z mletého spařeného máku s nasekanými kousky kandovaného ovoce, rozinek, ořechů a mandlí. Poměr máku a ostatních přísad by měl být asi půl na půl. Pak se to celé zavine do těsta a vloží do formy, ve které se makovec nechá vykynout a pak se v ní i peče. Důležité je, aby nikde z makovce náplň nevytékala. Pozornost a trpělivost vyžaduje i příprava náplně."

"Když chystáme makovou náplň, musíme nejprve mák dobře spařit v mléce a uvařit jej. Pak je třeba nechat jej vychladnout. Nesmí se mlít ještě teplý. Nesmí se také zapomenout přidat do rozemletého máku cukr, aby hmota nezačala kvasit," prozrazuje úskalí přípravy polského makovce cukrář Zygmunt Wypych. Když už je makovec upečený, může se jeho povrch různě dozdobit cukrovou polevou, nebo čokoládou. Pochoutka je to náramná. Vedle ní bývá na svátečním stole také piškotová, nebo kynutá bábovka a případně i tvarohový koláč. Nejsou ale takové polské vánoční zákusky útokem na linii ?

"To je pravda. Všechno vánoční pečivo je velmi kalorické, samozřejmě. Podle mého názoru je třeba zkusit na Vánoce všechno, ale s mírou a pak bude vše v nejlepším pořádku," utvrzuje pan Wypych.

Milan Kopp, Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme