Obarvené vepřové maso, které Maďaři vydávali za hovězí, je i na Slovensku

Kauza s obarveným vepřovým masem, které Maďaři vydávali za hovězí, se po Švédsku rozšířila i na Slovensko. Jeden ze slovenských obchodníků s masem měl podezření, že dovezené hovězí maso je obarvené vepřové, což následně potvrdila laboratoř. V Česku prý podobný skandál nehrozí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

maso

maso | Foto: Eva Odstrčilová

Na podvod s masem se na Slovensku přišlo, když obchodník zjistil, že údajné hovězí obsahuje 20 procent červené vody.

Podezřelá barva upozornila na podvod i ve Švédsku, kde na pochybnou dodávku masa narazili zhruba před týdnem. Švédští hygienici následně stáhli z obchodů a restaurací přes 3,5 tuny falešného hovězího.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodaj ČRo Ondřej Bouda mluvil s veterinární správou i s kuchařem o obarveném vepřovém, které se objevilo na Slovensku.

V Česku by se obarvené maso objevit nemělo. Podle státní veterinární správy se k nám hovězí maso z Maďarska totiž vůbec nedováží. I přes to už jsou od minulého týdne inspektoři v terénu a po případných závadných zásilkách pátrají.

„Všechny krajské veterinární správy teď cíleně kontrolují v místech určení zásilky z Maďarska. Žádné takovéto falešné vepřové nezjistili,“ řekl Josef Duben ze Státní veterinární správy.

Státní veterinární zpráva navíc ujišťuje, že i kdyby si někdo takové maso koupil, třeba na Slovensku, nic mu nehrozí. Výrobek by podle dostupných informací neměl být zdravotně závadný. Jde pouze o pokus ošidit zákazníka.

Zdravotní rizika přesto existují. Třeba proto, že zpracování vepřového vyžaduje vyšší teploty, než jak je tomu u hovězího. Při nedostatečné tepelné úpravě mohou přežít někteří parazité a hrozí riziko vážných onemocnění.

Kolik podezřelého masa je na Slovensku, zatím není jasné, do prodeje se pravděpodobně nedostalo.

K obarvení masa vedla maďarského vývozce s největší pravděpodobností snaha prodat maso dráž, vepřové je totiž levnější než hovězí. Vepřové maso dokonce firma vydávala za svíčkovou.

Na pánvičce musí být rozdíl znát

To překvapilo i šéfkuchaře hotelu Alcron Romana Pauluse, jednoho z mála českých kuchařů oceněných michelinskou hvězdičkou. „Hovězí svíčková je velice typický sval, to by museli nějakým způsobem jako že vysoustružit,“ podivil se Paulus.

Přesto by měl zákazník poznat, že maso je nějaké divné. Třeba že z něj dokáže vyříznout velký kus masa bez blan, šlach či tuku.

„To se vám z vepřového nepovede. Když budete chtít tříkilový kus masa z vepřového, tak určitě tam budou nějaké blány,“ podotkl kuchař.

Paulus připouští, že při nákupech vakuovaných balení, kdy je na maso hůře vidět, by se mohl nachytat i odborník, ne však už co se týká chuti. „Myslím si, že nejpozději když to dá do pánvičky a určitě když to maso potom ochutná, tak musí cítit, že je to vepřové,“ uzavřel Paulus.

Ondřej Bouda, Vojtěch Kouřímský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme