Obchod v Gentu láká Belgičany na české a slovenské potraviny

Řada českých a slovenských jídel se neobejde bez surovin, které jdou v cizině sehnat jen obtížně. Zatím jediný ostrůvek české a slovenské kuchyně v Belgii se nedávno objevil v Gentu. Obchod s potravinami si tam v létě otevřela paní Erika Karišková-Blanckaert, která se do země provdala před 13 lety z východního Slovenska.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Google+ Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zákazníci mají možnost nabízené produkty také ochutnat | Foto: Pavel Novák

Před Vánoci prý byl největší zájem o mák, sušené houby do polévky a vánočku. V nabídce jsou také balené knedlíky pro ty, kteří si netroufnou na jejich domácí výrobu z hrubé mouky. I té je ale v obchodě dostatek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodaj Českého rozhlasu v Belgii Pavel Novák se zajímal o česko-slovenský obchod s potravinami v Gentu

Ze surovin, které ve svém obchodě Europa Food Trendation paní Erika nabízí, se tak dá uvařit také pravá česká specialita.

„České nabízím jedině vepřo knedlo zelo. Dobré maso, dobrou uzeninu, dobré zelí a knedlík.
Ještě dostávám něco, ale to už je vyprodané, a to je dršťková polévka,“ vysvětluje majitelka obchodu.

S českými a slovenskými potravinami se nesnaží oslovit jen asi sedm tisíc Slováků a Čechů žijících v Gentu, ale také domácí obyvatele.

„Někteří Belgičané toho o nás a našich tradicích moc nevědí. Já to dělám po svém, že jim dávám ochutnat. Naučím je pomaloučku ale jistě pít naše likéry, jako je světoznámá Becherovka, nebo naše tradiční slivovice, ta spišská z východu a ostatní,“ říká.

Na belgického zákazníka se totiž podle ní musí trochu oklikou, protože potřebuje nabízené zboží nejprve poznat.

Se svými zákazníky se paní Erika zná

„Já jsem to vyřešila tak, že každý den dělám takový nabídkový stůl. Dennodenně nakrájím asi tři až čtyři druhy slovenské nebo české klobásky. Zákazníci to ochutnají a podle toho si mohou koupit množství, jaké chtějí,“ upřesňuje paní Erika.

Česko-slovenský obchod funguje v Gentu teprve necelý rok. Dodávky zboží přicházejí ze skladu na Slovensku každé dva týdny.

Aktuální nabídku mohou zákazníci najít na facebookové stránce obchodu nebo na kontaktním webu Čechů a Slováků v Belgii nazvaném Česlobe.

Paní Erika si obchod zřídila především proto, že od doby, kdy do Belgie přišla, pracovala v sociálních službách a byla v kontaktu se Slováky i Čechy.

„Neberu to jako byznys. Přijdou sem, pozdraví. Prostě tu jsme tak zaběhlí, protože se navzájem známe. Tři tisíce Slováků a Čechů znám osobně,“ pyšní se. A zákazníci jsou, zdá se, spokojení.

„Tady takový rum nemají. Český jídlo je stejně nejlepší, ne?“ směje se paní Alena z Kolína, která právě v česko-slovenském obchodě v Gentu koupila dvě lahve Tuzemáku.

Pavel Novák, Kristina Winklerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Google+ Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme