Zanedbali a opustili jsme ty nejmenší, odsoudil papež František sexuální zneužívání v církvi

Papež František v pondělí v otevřeném dopise všem katolíkům odsoudil sexuální zneužívání ze strany duchovních. Přislíbil také, že církev vynaloží veškeré úsilí, aby zneužívání zabránila, stejně jako utajování předchozích incidentů. V dopise adresovaném „Božímu lidu“ papež reagoval i na nové zprávy o četných případech zneužívání, které se v minulosti děly ve Spojených státech.

Vatikán (Aktualizováno: 18:42 20. 8. 2018) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Papež František (ilustrační foto)

Papež František (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

„Je důležité, abychom jako církev byli schopni přiznat a odsoudit hrůzy spáchané konsekrovanými lidmi a duchovními,“ stojí v dopise, který v plném znění otiskl například server Vatican News.

Papež František přijal rezignaci amerického kardinála obviněného ze sexuálního zneužívání

Papež v dopise mimo jiné reaguje na zprávu velké poroty z Pensylvánie, podle níž v tomto americkém státě za posledních 70 let kolem tří set kněží zneužilo nejméně 1000 dětí. Ačkoli většina případů ve zprávě zveřejněné minulý týden podle papeže „patří do minulosti“, je jasné, že zneužívání bylo dlouho „ignorováno, zamlčováno a umlčováno“.

Podle nejmenovaného představitele Vatikánu jde o první dopis papeže, který je adresován více něž miliardě křesťanů po celém světě a který se týká sexuálního zneužívání. V minulosti byly podobné vzkazy adresovány věřícím v jednotlivých zemích a duchovním.

Za krytí sexuálního zneužívání dětí rok domácího vězení. Soud v Austrálii potrestal bývalého arcibiskupa

Papež v dopise vyzval věřící, aby proti zneužívání bojovali, a zdůraznil, že církev musí připustit „hříchy minulosti“ v duchu pokání a vnitřní obnovy.

„Zanedbali a opustili jsme ty nejmenší,“ uvedl papež. Sexuální zneužívání dětí ze strany duchovních je podle něj zločinem, jenž zanechává hluboké rány, které nezmizí. Papež zároveň požádal za odpuštění církvi.

Dopis byl zveřejněn v době, kdy církev čelí několika skandálům spojeným se sexuálním zneužíváním ze strany duchovních ve více zemích, zejména pak v USA, Chile a v Austrálii.