Po solné aféře se Polsko potýká se závadným vaječným práškem

Policie v Polsku zadržela desítky tun prášku ze sušených vajec. Obsahoval několikasetnásobně více nebezpečných bakterií, než povolují normy. Prokuratura vyšetřuje, zda se potraviny obsahující tento produkt dostaly i do zahraničí. Po takzvané solné aféře jde o další případ podvodu v polském potravinářském průmyslu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vejce

Vejce | Zdroj: Reuters

Dva výrobci si nelámali hlavu se složením vaječného prášku. Podle polských médií ho vyráběli ze zkažených vajec a přidávali do něj ryby i vápník. Výsledný produkt by také mohl být rakovinotvorný.

Obě firmy pak prodávaly sušená vejce výrobcům těstovin, sušenek nebo majonézy. A to i přesto, že jedna z nich přišla o licenci už před rokem.

Policie obvinila celkem osm lidí. Kromě porušení veterinárních předpisů jsou ale podezřelí i z podvodu a vydírání. Celkovou škodu zatím policie vyčíslila v přepočtu na více než 20 milionů korun. Pachatelům hrozí až 10 let za mřížemi.

Česko zatím informováno nebylo

Podle Michala Spáčila ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce Polsko zatím české úřady o případném převozu prášku do Česka neinformovalo:

„Státní zemědělská a potravinářská inspekce do této chvíle žádnou oficiální informaci prostřednictvím systému rychlého varování nebo jinou cestou od polské strany neobdržela. Jako národní kontaktní místo jsme požádali polskou stranu o vyjádření.“

Polsko by muselo Českou republiku o zadržení nebezpečného prášku informovat jen tehdy, pokud by se prášek dostal na české území. Zda se to stalo, vyšetřuje polská prokuratura.

Květa Moravcová, Ondřej Bouda, Matěj Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme