Po solné aféře se Polsko potýká se závadným vaječným práškem
Policie v Polsku zadržela desítky tun prášku ze sušených vajec. Obsahoval několikasetnásobně více nebezpečných bakterií, než povolují normy. Prokuratura vyšetřuje, zda se potraviny obsahující tento produkt dostaly i do zahraničí. Po takzvané solné aféře jde o další případ podvodu v polském potravinářském průmyslu.
Dva výrobci si nelámali hlavu se složením vaječného prášku. Podle polských médií ho vyráběli ze zkažených vajec a přidávali do něj ryby i vápník. Výsledný produkt by také mohl být rakovinotvorný.
Obě firmy pak prodávaly sušená vejce výrobcům těstovin, sušenek nebo majonézy. A to i přesto, že jedna z nich přišla o licenci už před rokem.
Policie obvinila celkem osm lidí. Kromě porušení veterinárních předpisů jsou ale podezřelí i z podvodu a vydírání. Celkovou škodu zatím policie vyčíslila v přepočtu na více než 20 milionů korun. Pachatelům hrozí až 10 let za mřížemi.
Česko zatím informováno nebylo
Podle Michala Spáčila ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce Polsko zatím české úřady o případném převozu prášku do Česka neinformovalo:
„Státní zemědělská a potravinářská inspekce do této chvíle žádnou oficiální informaci prostřednictvím systému rychlého varování nebo jinou cestou od polské strany neobdržela. Jako národní kontaktní místo jsme požádali polskou stranu o vyjádření.“
Polsko by muselo Českou republiku o zadržení nebezpečného prášku informovat jen tehdy, pokud by se prášek dostal na české území. Zda se to stalo, vyšetřuje polská prokuratura.