Polská tradice velí sníst nejméně jeden svatomartinský rohlík

Celé Polsko se dnes bude přejídat Svatomartinským rohlíkem, specialitou z polské Poznaně. Na svátek Martina se výhradně v tomto městě upeče a zkonzumuje několik set tun tradičního, plněného rohlíku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Polsko. Varšava

Polsko. Varšava | Foto: stock exchange

Pravý svatomartinský rohlík vypadá asi takto: uvnitř je bílý mák, kandované ovoce, piškot a vajíčko, na povrchu pak poleva s ořechy.

„Nejdříve musíme těsto dobře zadělat a poté vyrobit podle přesných poměrů nádivku,“ říká pekař.

„Receptura je pořád stejná, už po staletí se nemění a my ji nijak netajíme. Máme ji ale patentovanou,“ vysvětluje šéf cechu cukrářů a pekařů Stanislaw Butka.

„Je to naše regionální tradice. Dnes jíme a kupujeme jenom svatomartinské rohlíky,“ dodává cukrářka.

Petr Vavrouška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme