Polské potraviny jsou hitem v EU

Polské potraviny začínají dobývat Evropu. Tedy lépe řečeno trhy starých členských zemí Evropské unie. Jen během prvních dvou měsíců po rozšíření Unie vzrostl export polských potravin do zemí bývalé evropské patnáctky o 77,5 % oproti stejnému období loňského roku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

uzeniny

uzeniny | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Zdá se, že se vyplatilo splnit unijní normy a přizpůsobit jim masné a mléčné provozy. Někteří výrobci si ale stěžují na to, že ani tvrdší podmínky nepročistili trh a nezmizely z něj podniky, které se unijním standardům nepřizpůsobili. Ve třetím největším masokombinátu v Polsku v Sosnowci natáčel náš varšavský zpravodaj Pavel Novák.

Masokombinát DUDA Bis ve speciální hospodářské zóně v Sosnowci vznikl před 4 lety na místě bývalých dolů. Majitel zrekultivoval pozemek a místo černých slojí tu dnes stojí bíle vykachličkovaný závod. Denně zpracovává 250 tun masa a masných výrobků. Vyrábí 300 druhů uzenin. Nemusel se unijním podmínkám příliš přizpůsobovat.

"Stavěli jsme s vědomím, že musíme splnit přísná kriteria platná v EU, abychom mohli na evropském trhu fungovat," říká ředitel firmy Marian Duda. Museli si vše sami vyčíst z unijních směrnic. Nečekali na rady polských úřadů.

Hygienické dezinfekční turnikety na fotobuňky připomínají odmořovací kabiny v jaderné elektrárně. Všude vládne úzkostlivá čistota. Všechny podlahy mají samozřejmě u stěn zaoblené rohy. Podobně jako tato firma se unijním požadavkům přizpůsobila i řada dalších. V polovině minulého roku splňovalo bruselská kriteria sotva 200 provozů. Dnes jich jsou více než 2 tisíce. Mnoho jich, tak jako firma v Sosnowci doufalo, že se díky splnění unijních standardů stanou lepšími soupeři na trhu. Investovali do nových technologií a ochrany životního prostředí. Splnila se jejich očekávání ?

"Ne, nesplnila se. Jak to bylo před vstupem do Unie, tak to zůstalo i dodnes. Nic se v tomto ohledu nezměnilo. Pracují všechny provozy, které nedaly na modernizaci, nebo ochranu prostředí ani zlotý. Tyto podniky fungují se stejnými právy jako naše provozy, které se unijním požadavkům přizpůsobily," říká Marian Duda.

Kontrolovat masné a mlékárenské provozy má ale nikoli Brusel, nýbrž domácí Sanitární a epidemiologický úřad. S ním a s jeho nestranností ale má řada polských podnikatelů negativní zkušenosti.

Milan Kopp, Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme