Polští strážníci se kvůli boji s nelegálními trhovci promění třeba v prodavače zeleniny

Prodavač ovoce a zeleniny v uniformě strážníka městské policie je opravdu výjimečná záležitost. Nejde ale o netradiční způsob přivýdělku, je to cesta, jak bojovat s nelegálními prodejci ovoce a zeleniny. Takto se budou prodávat zabavená rajčata nebo banány.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zelenina na trhu

Zelenina na trhu | Foto: Corel GALLERY

Městští strážníci v polské Lodži dlouhodobě poslouchali nářky trhovců, kteří si stěžovali, že přichází o zisk kvůli drobným prodejcům, kteří neplatí za pult na tržnici a nabízí své výrobky na chodníku.

Městská policie hledala řešení, jak proti nim zasáhnout. Nepomáhaly totiž ani pokuty, ani kontroly finančního úřadu.

Nově tedy budou moci strážníci sami zabavit zboží a prodat ho zákazníkům. Vše bylo samozřejmě pečlivě konzultováno se soudci a právníky.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zajímavém způsobu boje proti nelegálním prodejcům ovoce a zeleniny informuje zpravodaj ČRo Petr Vavrouška.mp3

Hlavní problém byl v tom, že zabavené oblečení může ležet ve skladu klidně rok,ale mrkev nebo rajče vydrží jen něěkolik dní a všem je jasné, jak by to pak ve sklepě městské policie vypadalo.

Podmínky prodeje jsou ale poměrně přísné. Strážníci mohou například prodat zabavené okurky okamžitě, ale o 25 procent levněji, než je velkoobchodní cena. Nemusí chodit sami prodávat na trh, stačí, když si najdou stálé odběratele.

Peníze z prodeje půjdou do tak zvané soudní úschovy a z ní se pak mohou vyplácet třeba pokuty, které se nepodaří strážníkům vymoci na dlužnících.

Jak potvrdil mluvčí městské policie v Lodži, zájem o zabavené zboží je opravdu velký. O tomto „zelinářském kšeftu" uvažuje policie i v dalších velkých polských městech.

Petr Vavrouška, Anna Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme