Pomeranče a mandarinky mizí ze sadů u španělské Valencie. Farmáři dávají přednost kaki
Pomeranče a mandarinky tvoří tradiční vývozní artikl Španělska. Králem exportu těchto oranžových citrusů je region Valencie. V poslední době ale pomeranče a mandarinky nahrazuje v tamních sadech kaki. V tom vidí místní ovocnáři budoucnost.
Kaki, neboli tomel japonský, v regionu Valencie pěstují na úkor pomerančů a mandarinek již na 15 tisících hektarů. V regionu jsou již dokonce i oblasti, kde se pomeranče a mandarinky kvůli kaki vůbec nepěstují.
Kaki si valencijské ovocnáře získalo mimo jiné i tím, že dokázali vyšlechtit jeho odolnější verzi. Když okolo roku 2000 s pěstováním kaki začali, plody byly velmi měkké a nevhodné na transport. Pokud navíc nebyly úplně zralé, měly natrpklou chuť. To vše se šlechtěním výrazně zlepšilo.
O šíření kaki ve valencijských sadech mluvila spolupracovnice ČRo ve Španělsku Lubica Zlochová
Dalším podstatným faktorem je cena. Za kilo pomerančů dostanou pěstitelé 15 centů, za kilo kaki je to třikrát až čtyřikrát více.
V regionu Valencie se momentálně pěstuje 90 procent celkové produkce kaki ve Španělsku. V příštích pěti letech chtějí místní ovocnáři pěstování kaki zdvojnásobit.
Producenti kaki vyzdvihují ovoce i proto, že se z něj dá dělat marmeláda, dá se sušit a jinak využívat v gastronomii. Věří, že se jednou může stát jedním z nejoblíbenějších ovocí v Evropě, jako je tomu v Japonsku.