Praha dosud nemá oficiální stanovisko Kuby

České ministerstvo zahraničí stále marně čeká na materiály týkající se kauzy Pilip - Bubeník. Ty by mu měla předat Kubánská diplomacie. Přímo v Havanské věznici už třikrát navštívili oba zadržené Lucie Pilipová a Martin Bubeník.

Dokument, který má obsahovat odpovědi na české protestní nóty, pravděpodobně obdrží chargé d'affaires Kubánské republiky v Praze David Paulovich. Pak zřejmě požádá o schůzku na českém ministerstvu zahraničí.

Jak Českému rozhlasu sdělila manželka poslance Pilipa, kontaktovala kubánské advokáty, aby zjistila jaké další možnosti oba muži mají. Jednání jsou prý složitá, vzhledem ke kubánské legislativě a vůz hlediska trestněprávního je to velmi složitý případ.

Dokument kubánského ministerstva zahraničí, který prezentoval komunistický poslanec Miloslav Ransdorf, není podle americké organizace Freedom House, ničím novým. Jak zjistila naše washingtonská zpravodajka Olga Krupauerová, Freedom House se i nadále odvolává na své prohlášení z minulého týdne.

Někdejší ministr zahraničí Jiří Dienstbier považuje obvinění Ivana Pilipa a Jana Bubeníka kubánskými úřady za odvetu vůči České republice. Podle Dienstbiera zajištěné předměty nic nedokazují.

Předseda zahraničního výboru poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek Českému rozhlasu řekl, že důležitější než informace o existenci důkazů je pro nás dodržování standardních diplomatických vztahů kubánskou stranou.

Více než dvě třetiny obyvatel České republiky si myslí, že vláda a ministerstvo financí dostatečně řeší situaci Ivana Pilipa a Jana Bubeníka zadržovaných na Kubě. Vyplývá to z bleskového průzkumu agentury Median pro Mladou frontu Dnes, kterého se zúčastnilo 609 respondentů.

Celý průzkum bude k dispozici ve čtvrtečním vydání Mladé fronty Dnes.

155 členů Parlamentního shromáždění Rady Evropy z 38 zemí podepsalo petici požadující propuštění poslance Ivana Pilipa a Jana Bubeníka z kubánského vězení. Petice zároveň odsuzuje zatčení obou Čechů. V souvislosti se zadržováním Pilipa a Bubeníka už zaslal předseda parlamentního shromáždění lord Russell-Johnston dopis kubánskému prezidentovi Fidelu Castrovi. Rada Evropy má 41 členských zemí a její Parlamentní shromáždění, které zasedá ve Štrasburku, má přes 580 členů.

Markéta Kaclová, Milan Kopp, Olga Krupauerová, Milan Fridrich Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít