První testy nepotvrdily klíčky jako původce střevní nákazy

První výsledky testů nepotvrdily výskyt nebezpečné střevní bakterie na zeleninových klíčcích z farmy v Dolním Sasku. Po španělských okurkách, restauraci v Lübecku a přístavní slavnosti v Hamburku jde zřejmě o další falešnou stopu. Průzkum farmy produkující klíčky však ještě není uzavřen. Mezitím v Německu nabírají na síle hlasy, podle kterých vláda nezvládá kritickou situaci.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident berlínského Institutu Roberta Kocha Reinhard Burger | Zdroj: Reuters

„První zkoušky bakterii EHEC ve vzorcích z dolnosaské ekofarmy neprokázaly,“ potvrdila ministryně zemědělství Aignerová. Pátrání po zdroji nákazy tak opět pokračuje.

„Pro federální vládu zůstává boj s bakterií EHEC hlavní prioritou,“ tvrdí ministryně. Stále častěji ale zaznívají hlasy, podle kterých vláda situaci nezvládá. Promeškala první dny, kdy bylo snadnější zdroj zachytit. Kritice čelí i ministři, kteří přicházejí s odhaleními, aniž by měli v ruce seriózní důkazy z Kochova institutu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Berlínský spolupracovník ČR Jaroslav Šonka přináší nové informace o zkoumání klíčků z německé farmy do Ozvěn dne

Mezitím počet nemocných stoupl na 2700, z toho nejméně 650 trpí závažnými komplikacemi.

Jak podotýká spolupracovník Českého rozhlasu v Berlíně Jaroslav Šonka, distribuční cesty potravin jsou již dobře prozkoumané. Podle výpovědí lidí, kteří studovali distribuci klíčků, byly klíčky z této farmy ve všech restauracích, kde došlo ke kontaminaci a případům nemoci.

„Tato věc je jednoznačná, biologicky to ale vůbec snadné není. Biologové potřebují dost času na to, aby vypěstovali bakterie a ty bakterie nebyly na té farmě všude. Je zapotřebí prozkoumat produkční cestu. Je možné, že tam ještě bakterie dřímá a otěr, který je potřeba mít pro laboratoř, se neodehrál na správném místě, ze správné součástky produkčního procesu.“

Přítomnosti bakterie EHEC právě v klíčcích nahrává i fakt, že při jejich produkci se prostředí zahřívá na teplotu lidského těla a bakterie, která tuto teplotu také potřebuje, zde může dobře přežívat.

Majitel farmy v Bienenbüttelu se ohradil vůči jakýmkoli obviněním. „Protože tato bakterie je jedinečná, nedá se někomu předhazovat, že nepodnikl dostatečná opatření, aby se u něho tato bakterie vyskytla a rozmnožovala,“ souhlasí s jeho postojem Šonka.

Klára Stejskalová, Lucie Maňourová, Jaroslav Šonka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme