Rakouští gurmáni chodí na plesnivé steaky do salcburské restaurace
Moucha v polévce nebo vlasy v omáčce bývá pro většinu hostů důvod ke změně restaurace. A co teprve, když vám naservírují něco zkaženého! Jedna restaurace nedaleko Salcburku ale vsadila na plesnivé steaky a trefila do černého. Netradiční specialitu si gurmáni oblíbili a podnik se stal známým po celém Rakousku.
„Tak to je on, vidíte, že vypadá úplně jako obyčejný hovězí steak. Plíseň jsme už odstranili, zůstalo jen krásné maso. Je to jedna porce, má kolem pěti set gramů,“ ukazuje zástupce šéfa restaurace Andreas Schmitzer obrovský kus hovězího na pánvi.
Vysvětluje, že maso zraje u řezníka 12 týdnů ve speciální komoře při teplotě jeden stupeň Celsia a osmdesátiprocentní vlhkosti vzduchu. Během té doby se na mase vytvoří ušlechtilá plíseň, která se pak před tepelnou úpravou odstraní. Maso zůstane měkké jako máslo a má lehce ořechový nádech.
Reportáž Vojtěcha Bergera o plesnivých steacích v salcburské restauraci na Radiožurnálu.mp3
Mezitím už je steak zpátky na plotně, přece jen trvá dlouho, než se takový gigant propeče, a hosté netrpělivě čekají.
„Každého hosta slovně upozorníme, že máme tenhle steak v nabídce, a vysvětlíme mu, o co jde tak, aby nevzniklo nějaké nedorozumění. V New Yorku za stejnou porci chtějí 160 dolarů, u nás si účtujeme 55 eur, takže jsme docela levní,“ říká Andreas Schmitzer.
Hosté evidentně nepovažují specialitu za předraženou, parkoviště před restaurací je narvané k prasknutí.
„Není plíseň jako plíseň, a tahle naše ušlechtilá, ta zdraví rozhodně nijak neškodí,“ směje se Andreas.
Nabídka salcburské restaurace funguje pouhý měsíc. Za tu dobu už se ale stačila novinka o plesnivých steacích rozkřiknout široko daleko. Kdoví, co nechají po tomhle úspěchu místní šéfkuchaři zplesnivět příště.