Rakušané ve velkém nakupují koňské maso. Ze zvědavosti

Na mapě Evropy postupně přibývají další státy, které zasáhl skandál s koňským masem. Výrobci nepřiznali, že v některých masových produktech je podíl koniny, a na obal prostě napsali ’hovězí‘. Koňské maso není zdravotně závadné, skandál se týká podvodu na zákaznících. Přesto konina příliš fanoušků za poslední měsíc nezískala. O to překvapivější efekt měl celý skandál v Rakousku. Tamní zákazníci kupují koňské maso jako nikdy předtím - ze zvědavosti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vídeňské řeznictví nabízí koňské maso

Vídeňské řeznictví nabízí koňské maso | Foto: Vojtěch Berger

„Můžu potvrdit, že lidé, co dosud koninu nejedli, si ji k nám chodí kupovat na ochutnávku. O koňské maso je tak velký zájem, že nestíháme uspokojit všechny zákazníky,“ říká majitelka řeznictví na kraji Vídně Margarette Gumprechtová. Její rodina zpracovává koňské maso už od roku 1926. A nedá na něj dopustit:

„Nerozumím tomu, proč má konina tak špatný zvuk. Je to zdravé maso s malým množstvím tuku, řekla bych dokonce, že je hodnotnější než hovězí.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O překvapivém efektu skandálu s koňským masem v Rakousku informuje zpravodaj ČRo Vojtěch Berger

To dokládá i cena, v Rakousku se koňské maso prodává za stejnou cenu jako hovězí, nebo ještě dráž. Do zdejšího řeznictví chodí i spousta štamgastů, kterým vyšší cena nevadí a koninu vysloveně vyhledávají.

Jeden z hostů do sebe právě nasoukal obrovskou housku s koňskou sekanou: „Já jím koninu celý život, koňskou sekanou i grilované koňské maso. Už asi tak 40 let.“

Další zákaznice si odnáší nákup na ulici. Krásné koňské oči podle ní nejsou překážkou, aby si člověk na konině pochutnal: „Koňské maso je trochu sladší, mně tedy chutná, třeba řízky z hříbat jsou výborné.“

Počet produktů obsahujících koňské maso se v Evropě dál rozrůstá

Číst článek

Každý skandál je k něčemu dobrý, přemýšlí majitelka řeznictví Gumprechtová: „Nám to udělalo velkou reklamu, stejně jako koňskému masu. V Rakousku máme jeden z nejpřísnějších zákonů o kontrole potravin a ručíme za to, že naše maso je kvalitní.“

A dodává: "Jemná koňská sekaná patří k Vídni stejně jako Sacherův dort. Na tom se nic nezmění ani v budoucnu."

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme