BASKETBAL: Srbsko - Česko právě teď živě

Rakušané ve velkém nakupují koňské maso. Ze zvědavosti

Na mapě Evropy postupně přibývají další státy, které zasáhl skandál s koňským masem. Výrobci nepřiznali, že v některých masových produktech je podíl koniny, a na obal prostě napsali ’hovězí‘. Koňské maso není zdravotně závadné, skandál se týká podvodu na zákaznících. Přesto konina příliš fanoušků za poslední měsíc nezískala. O to překvapivější efekt měl celý skandál v Rakousku. Tamní zákazníci kupují koňské maso jako nikdy předtím - ze zvědavosti.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vídeňské řeznictví nabízí koňské maso | Foto: Vojtěch Berger

„Můžu potvrdit, že lidé, co dosud koninu nejedli, si ji k nám chodí kupovat na ochutnávku. O koňské maso je tak velký zájem, že nestíháme uspokojit všechny zákazníky,“ říká majitelka řeznictví na kraji Vídně Margarette Gumprechtová. Její rodina zpracovává koňské maso už od roku 1926. A nedá na něj dopustit:

„Nerozumím tomu, proč má konina tak špatný zvuk. Je to zdravé maso s malým množstvím tuku, řekla bych dokonce, že je hodnotnější než hovězí.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O překvapivém efektu skandálu s koňským masem v Rakousku informuje zpravodaj ČRo Vojtěch Berger

To dokládá i cena, v Rakousku se koňské maso prodává za stejnou cenu jako hovězí, nebo ještě dráž. Do zdejšího řeznictví chodí i spousta štamgastů, kterým vyšší cena nevadí a koninu vysloveně vyhledávají.

Jeden z hostů do sebe právě nasoukal obrovskou housku s koňskou sekanou: „Já jím koninu celý život, koňskou sekanou i grilované koňské maso. Už asi tak 40 let.“

Další zákaznice si odnáší nákup na ulici. Krásné koňské oči podle ní nejsou překážkou, aby si člověk na konině pochutnal: „Koňské maso je trochu sladší, mně tedy chutná, třeba řízky z hříbat jsou výborné.“

Počet produktů obsahujících koňské maso se v Evropě dál rozrůstá

Číst článek

Každý skandál je k něčemu dobrý, přemýšlí majitelka řeznictví Gumprechtová: „Nám to udělalo velkou reklamu, stejně jako koňskému masu. V Rakousku máme jeden z nejpřísnějších zákonů o kontrole potravin a ručíme za to, že naše maso je kvalitní.“

A dodává: "Jemná koňská sekaná patří k Vídni stejně jako Sacherův dort. Na tom se nic nezmění ani v budoucnu."

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme